ГоловнаСвіт

Ердоган і Путін домовилися про припинення вогню в Сирії

Туреччина залишила за собою право відповідати на атаки прихильників Башара Асада.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і президент Росії Володимир Путін досягли домовленості, націленої на припинення бойових дій в сирійській провінції Ідліб.

Після переговорів в Москві в четвер двоє лідерів оголосили про перемир'я, яке набуде чинності в регіоні опівночі, передає Голос Америки.

Фото: aa.com.tr

"Наше завдання полягає в тому, щоб ще більше не посилювати гуманітарну ситуацію в цьому регіоні. Ми будемо докладати всіх зусиль, щоб надати необхідну допомогу всім нужденним, також ми забезпечимо полегшення повернення біженців на свої місця проживання", - цитує Ердогана російський Інтерфакс.

Водночас він підкреслив, що Туреччина залишає за собою право на дії у відповідь у разі нападу з боку сирійських урядових сил. Ердоган пообіцяв, що в цьому питанні Туреччина буде перебувати в контакті з Росією, вказує агентство.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров за підсумками переговорів повідомив, що досягнута також домовленість про створення дванадцятикілометрового коридору безпеки на трасі М4. За словами міністра, "конкретні параметри функціонування коридору безпеки узгоджуються на лінії Міноборони РФ і Турецької Республіки протягом семи днів".

Крім цього, сказав Лавров, досягнута домовленість 15 березня розпочати спільне російсько-турецьке патрулювання на трасі М4 "від населеного пункту Трумба - два кілометри на захід від Серакаб - до населеного пункту Айн-ель-Хабр".

Лавров повідомив, що додатковий протокол набирає чинності з моменту підписання. Документ підписаний міністрами оборони двох країн.

За словами турецького лідера, назріла необхідність зміни статусу Ідлібської зони деескалації, пише турецьке агентство Анадолу.

"Формування нового статусу-кво в Ідлібській зоні деескалації неминуче на тлі трагічних подій, що стали наслідком атак прихильників Асада, що також призвело до загибелі турецьких військовослужбовців", - сказав Ердоган.

Ердоган підкреслив, що вся відповідальність за порушення домовленостей щодо Ідліб лежить на прихильниках Башара Асада. Саме агресивні дії прихильників Асада дестабілізували ситуацію в регіоні.

Фото: aa.com.tr

"Туреччина сповнена рішучості продовжити реалізацію ініціатив, включаючи сочинські домовленості, поки не буде знайдено рішення кризи в Сирії, що базується на територіальній цілісності і політичній єдності цієї країни", - йдеться в повідомленні.

Переговори президентів Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і Росії Володимира Путіна у вузькому і розширеному складах тривали в Кремлі 5 годин і 40 хвилин.

Хоча номінально Росія і Туреччина є партнерами у боротьбі з тероризмом в регіоні, останнім часом між ними назрівало, здавалося, неминуче зіткнення в Ідлібі - регіоні на північному заході Сирії, де Росія допомагає своєму союзнику, сирійському президенту Башару Асаду, взяти під контроль останні оплоти повстанців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram