ГоловнаСвіт

Румунська православна церква погодилася з наданням томосу ПЦУ

Румунська церква вирішила скерувати делегатів на Всеправославну зустріч з "українського питання" в Аммані, яка пройде наприкінці лютого.

Румунська православна церква погодилася з наданням томосу ПЦУ
Фото: romfea.gr

Румунська православна церква вважає законним надання автокефалії Православній церкві України (ПЦУ).

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на грецьке агентство церковних новин "Ромфеа".

Відзначають, що Синод Румунської церкви дійшов висновку, що він "спочатку згоден з наданням автокефалії, але між Вселенським і Московським патріархатами повинен бути досягнутий консенсус". З цієї причини Румунська церква вирішила скерувати делегатів на Всеправославну зустріч з "українського питання" в Аммані, яка пройде наприкінці лютого з ініціативи Єрусалимського патріарха Феофіла.

"Участь Румунської церкви виправдана тим фактом, що всі автокефальні Церкви несуть відповідальність за спільну роботу для збереження єдності і євхаристійного спілкування, як того вимагає Святе Євангеліє Христове", - йдеться в заяві Синоду.

Водночас Синод у Бухаресті вирішив, що Румунська церква братиме участь у всеправославному процесі через єпископів, а не через свого патріарха Данила.

Нагадаємо, раніше Румунська православна церква заявляла, що може визнати ПЦУ "в обмін на письмові гарантії прав і свобод румуномовних церковних общин на Буковині", які зараз перебувають у підпорядкуванні УПЦ МП.

15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому була створена Православна церква України. Її очолив митрополит Епіфаній. Патріарх Варфоломій 5 січня в Стамбулі підписав томос про автокефалію ПЦУ, а наступного дня вручив його сувій Епіфанію. Він буде зберігатися в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram