ГоловнаПолітика

ПЦУ назвала день закоханих продуктом маскульту, який не має нічого спільного з православною традицією

Церква радить проявляти любов щодня, а не раз на рік.

ПЦУ назвала день закоханих продуктом маскульту, який не має нічого спільного з православною традицією

Православна церква України заявила, що Валентинів день 14 лютого не належить до православної традиції, а сам святий не є покровителем закоханих.

Про це йдеться в повідомленні ПЦУ.

У православній церкві є декілька святих на ім'я Валентин. Той святий, який згадується в масовій культурі 14 лютого, відомий у церковному календарі як святий Валентин Інтерамський (Італійський). Однак у православній традиції його згадують зовсім в інший день - 12 серпня.

"До того ж свято, яке прийнято відзначати 14 лютого як день закоханих, насправді не відповідає фактам з реального життя святого Валентина. Згідно з однією з найпопулярніших легенд, святий Валентин «вінчав закохані пари, незважаючи на заборону жорстокого імператора Клавдія II». Нібито правитель вважав, що чоловіки, які не мають дружин і дітей, будуть кращими воїнами. Однак ця легенда містить суттєву помилку в хронології подій, адже за часів життя святого Валентина в III столітті взагалі не існувало особливого обряду церковного вінчання. Церква вважала законним той шлюб, який укладали відповідно до цивільного закону і який закріплювався християнами через спільне причастя і оголошення перед членами громади", - відзначають у ПЦУ.

Свято 14 лютого, на думку церкви, пов'язане з язичницьким святкуванням римських часів, яке супроводжувалося жертвопринесенням на честь родючості та материнства.

"Тому масова культура, власне, поєднала пам'ять християнського святого з язичницькими мотивами, які були поширені раніше, а згодом перетворила це ще і на комерцію, спонукаючи купувати подарунки", - сказано в повідомленні.

ПЦУ також закликає проявляти любов кожен день, а не дарувати символічні матеріальні подарунки один раз на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram