ГоловнаПолітика

Плавець-марафонець попросив Зеленського допомогти

Колишній дисидент побоюється опинитися ув'язненим у психіатричній лікарні.

Плавець-марафонець попросив Зеленського допомогти
Олег Софяник
Фото: соцсети

Севастопольський плавець-марафонець, радянський дисидент Олег Софяник звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням допомогти йому покинути територію анексованого Криму.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

"Я відправив заяву президенту Володимиру Зеленському електронною поштою. Я хочу виїхати (з Криму на материкову частину України, - ред.), але не знаю, що може статися на адміністративному кордоні. Там можуть наркотики підкинути і зброю. Мене постійно перевіряють на адмінкордоні: по кілька годин тримають мене, я у них в списках неблагонадійних, в базі даних ФСБ. Я хотів би, щоб Україна захистила мене як свого громадянина, щоб я міг виїхати нарешті з цієї зони", - пояснив Софяник.

Напередодні Олег Софяник розповів виданню, що побоюється стати в'язнем психіатричної лікарні Севастополя, куди його викликають на прийом.

14 листопада 2019 року російські силовики затримували Олега Софяника на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонською областю. До цього він здійснив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. 30 км він подолав за 10 годин - без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Нагадаємо, Олег Софяник здійснив понад 50 марафонських запливів, найдовший з яких - через Південно-Китайське море - 350 км. Він переплив Середземне море, Мармурове море, протоку Босфор, протоку Дарданелли. Здійснював марафонські запливи на відстань до 100 км уздовж берегів Криму. У 2011 році він за 36 годин проплив від Туреччини до Кіпру. Відомий також запливами в холодній воді в зимовий час.

За радянських часів був політв'язнем. За відмову від служби в армії і громадянства СРСР його примушували до психіатричного лікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram