ГоловнаСвіт

Великобританія, Німеччина і Франція закликали Іран до дотримання ядерної угоди

Лідери країн також закликали Тегеран утриматися від нових проявів насильства.

Великобританія, Німеччина і Франція закликали Іран до дотримання ядерної угоди

Прем'єр Британії Борис Джонсон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануль Макрон 12 січня закликали Іран повернутися до дотримання в повному обсязі угоди щодо ядерної програми, укладеної ним зі світовими державами, й утримуватися від подальшого застосування насильства.

Про це повідомляє Голос Америки.

"Ми закликаємо Іран скасувати всі заходи, які не відповідають угоді, і повернутися до її повного дотримання", - йдеться в заяві лідерів трьох країн, опублікованій адміністрацією президента Франції Еммануеля Макрона.

Також лідери трьох країн закликали Іран утриматися від подальших насильницьких дій і розповсюдження ядерної зброї.

"Ми, як і раніше, готові працювати з Іраном за цим порядком денним, щоб зберегти стабільність у регіоні", - додали вони.

У неділю, 5 січня, повідомлялося, що Іран оголосив про остаточний вихід зі Спільного всеосяжного плану дій з урегулюванню його ядерної програми. Його ухвалили 2015 року з метою не допустити, щоб в Ірану з'явилася ядерна зброя.

Згідно з цією угодою, Ірану дозволялося збагачувати уран лише до рівня 3,67%, тоді як для виробництва ядерної зброї потрібно уран зі вмістом урану-235 на рівні 90%. В обмін на припинення виробництва збройового урану режим санкцій, накладений на Іран, був ослаблений.

2018 року США вийшли з договору та почали розширювати санкції проти Ірану. У відповідь Тегеран став поступово відмовлятися від своїх зобов'язань у рамках СВПД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram