ГоловнаСвіт

Столтенберг анонсував заходи захисту від російських ракет

НАТО не збирається відповідати розміщенням власних ракет у Європі.

Столтенберг анонсував заходи захисту від російських ракет
Фото: EPA/UPG

НАТО збирається відреагувати на розміщення Росією ракет 9М729 комплексом оборонних заходів.

Про це заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, передає Deutsche Welle.

"Щодо ракет 9М729, то ми (як відповідь - ред.) маємо намір працювати над системами ППО і ПРО, над звичайним озброєнням, над зміцненням стану бойової готовності та прискореної тривоги в разі запусків", - заявив він, зазначивши, що країни НАТО вже погодили відповідні заходи.

Столтенберг ще раз підкреслив, що розміщення 9М729 є порушенням умов ДРСМД. "Це частина російської стратегії інвестувати в сучасні технології - в тому числі і сучасну ядерну зброю", - зазначив голова Альянсу.

За словами Столтенберга, НАТО не збирається відповідати Росії розміщенням власних ракет у Європі.

Ракетний комплекс з ракетою 9М729 (за класифікацією НАТО SSC-8) - розробка російського об'єднаного конструкторського бюро (ОКБ) "Новатор", розташованого в Єкатеринбурзі. За даними західних спецслужб, Росія вже не просто випробувала, а й прийняла на озброєння не менш ніж 64 одиниці крилатих ракет 9М729.

Нагадаємо, США і НАТО вважають, що створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 км, Москва порушила умови ДРСМД. Російська сторона стверджує, що 9М729 заправляють такою кількістю палива, що ракета не може подолати 500-кілометрову межу.

На початку лютого 2019 року голова Держдепартаменту США Майк Помпео оголосив про припинення участі США в ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив про дзеркальну відповідь РФ і доручив МЗС і Міноборони припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram