ГоловнаСвіт

Єдина іранська олімпійська медалістка емігрувала

Кімія Алізаде 2016 року отримала бронзову медаль на Іграх в Ріо-де-Жанейро.

Єдина іранська олімпійська медалістка емігрувала
Кимия Ализаде
Фото: instagram.com/kimiya.alizade

Єдина в історії спортсменка з Ірану, яка завоювала медаль на Олімпійських іграх, заявила, що емігрувала з країни з політичних мотивів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Кімія Алізаде, якій зараз 21 рік, 2016 року здобула бронзову медаль на Іграх в Ріо-де-Жанейро в змаганнях із тхеквондо.

Про своє рішення вона повідомила в інстаграмі.

"З чого мені почати - з привітання, з прощання чи зі співчуття?" - з таких слів починається її допис.

Алізаде називає себе "однією з мільйонів пригноблених жінок в Ірані". За її словами, вона не була вільною, представляючи Іран на міжнародній арені: "Я завжди мала повторювати ті слова, які мені вказували, і носити той одяг, який мені наказували. Ми лише інструменти. Тільки наші медалі цінуються, оскільки їх можна використовувати в політичних цілях".

За словами Алізаде, вона хоче щасливо жити в безпеці та займатися тхеквондо. "Я не хочу сидіти за столом з брехнею, фальшю і несправедливістю", - пише спортсменка, зазначаючи, що рішення було "важчим, ніж перемога на Олімпіаді".

Неясно, де саме тепер житиме спортсменка та під яким прапором вона виступатиме. Раніше повідомлялося, що вона тренується в Нідерландах.

Чутки про еміграцію Алізаде з'явилися кілька днів тому. Тепер їх підтвердила сама спортсменка.

Нагадаємо, 11 січня жителі Тегерана вийшли на антиурядовий протест через збитий український літак, який військові помилково прийняли за крилату ракету. На мітингу звучали гасла проти влади Ірану.

Акції протесту в країні, які придушуються владою, тривають упродовж останніх років, то затухаючи, то спалахуючи з новою силою. Протестувальники незадоволені як падінням рівня життя, так і політичною системою ісламської республіки, серед іншого й обмеженням прав жінок.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram