ГоловнаСвіт

Під час антиурядового мітингу в Тегерані затримали посла Британії (оновлено)

Він нібито "підбурював до протестів".

Під час антиурядового мітингу в Тегерані затримали посла Британії (оновлено)
Роб Макэйр
Фото: https://www.financialexpress.com/

У Тегерані під час антиурядових протестів 11 січня затримали посла Великобританії Роба Макейра за нібито "підбурювання до протестів". Про це повідомляє Mirror.

Зазначається, що посол був присутній під час демонстрацій перед Тегеранським університетом Аміра Кабіра. Там його і заарештували.

Через кілька годин після затримання дипломата відпустили. Однак 12 січня його планують викликати для подальших роз'яснень.

У Міністерстві закордонних справ Великобританії арешт посла засудили і назвали "кричущим випадком порушення міжнародного права", передає Reuters.

Оновлення 12:20. Посол Великобританії в Тегерані Роберт Макейр відкинув звинувачення влади Ірану в тому, що він брав участь у протестному мітингу. За словами дипломата, він прийшов на акцію у пам'ять жертв збитого літака МАУ.

"Я можу підтвердити, що я не брав участі в демонстраціях! Я пішов для участі в тому, що було заявлено як пам'ять про жертв катастрофи рейсу 752 ("Міжнародних авіаліній України"). Це нормально віддати шану жертвам, серед яких були і британці. Я покинув (місце подій) через п'ять хвилин, коли хтось почав скандувати", - повідомив посол у своєму twitter.

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, 11 січня жителі Тегерана вийшли на антиурядовий протест через збитий український літак, якого військові сплутали з крилатою ракетою. На мітингу лунали гасла проти влади Ірану. Також демонстранти рвали портрети генерала Касема Сулеймані, одного з керівників Корпусу вартових Ісламської революції, якого вбили американці 3 січня.

Літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за катастрофу авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram