ГоловнаСвіт

На тлі кризи через вбивство журналістки на Мальті обрали нового прем'єра

Перед загибеллю Дафна Галіція розслідувала корупційні зв'язки прем'єр-міністра.

На тлі кризи через вбивство журналістки на Мальті обрали нового прем'єра
Роберт Абела
Фото: https://timesofmalta.com/

Правляча партія Мальти визначилася з вибором наступника прем'єр-міністра Джозефа Муската, що залишає свій пост на тлі розслідування вбивства журналістки Дафне Каруани Галіції. Мальтійський уряд очолить юрист Роберт Абела. Про це пише Німецька хвиля

Мускат привітав Абелу, пояснивши, що офіційно передасть йому повноваження 13 січня.

42-річного Абела обрали головою Лейбористської партії Мальти. Оскільки вона має більшість в однопалатному парламенті країни, Абела автоматично стане прем'єр-міністром. Його батько Джордж Абела раніше посідав пост президента країни, але сам юрист прийшов у політику відносно недавно - в 2017 році, коли був обраний депутатом. Він брав участь у засіданнях кабінету міністрів як радник Муската.

Нагадаємо, на початку грудня Мускат оголосив, що покине пост прем'єра Мальти у січні 2020 року. Того самого дня в столиці країни Валетті відбулася чергова масова акція протесту, учасники якої звинувачували уряд в корупції, вимагали відставки прем'єра і справедливого розслідування загибелі журналістки Дафне Каруани Галіції. Наприкінці листопада пішов у відставку глава адміністрації прем'єра Кіт Шембрі, ім'я якого згадувалося в ЗМІ у зв'язку з розслідуванням. На його тлі також покинув свою посаду міністр туризму Конрад Міцці, а глава Мінекономіки Крістіан Кардона заявив, що складає зі себе повноваження на час розгляду.

Галіція загинула восени 2017 року. За версією слідства, в орендованому нею автомобілі спрацював дистанційний вибуховий пристрій. Раніше репортер скаржилася на погрози на свою адресу. Незадовго до загибелі вона займалася розслідуванням щодо глави уряду країни і двох його найближчих помічників у зв'язку з підозрами в корупції. У липні 2018 року генеральна прокуратура Мальти заявила, що слідство не змогло довести корупційних зв'язків прем'єра республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram