ГоловнаСвіт

Білий дім відмовився оприлюднити листування про затримку військової допомоги Україні, - NYT

Розголошення цієї інформації може "зашкодити вільному обміну думками".

Білий дім відмовився оприлюднити листування про затримку військової допомоги Україні, - NYT
Фото: EPA/UPG

Адміністративно-бюджетне управління Білого дому відмовилося надати газеті "The New York Times" 20 пересланих електронною поштою листів, що стосуються затримки виділення Україні $391 млн військової допомоги. Про це повідомляється в п'ятницю, 3 січня, на сайті видання.

Газета виклала відповідь Виконавчого офісу АБУ на розпорядження суду, який задовольнив запит видання оприлюднити листування між співробітником управління Майклом Даффі і помічником виконувача обов'язків керівника апарату Білого дому Міка Малвені - Робертом Блером.

Листування охоплювало період з 1 травня по 2 жовтня минулого року і налічувало 40 сторінок.

Співробітниця управління Діонн Гарді мотивувала відмову винятком із Закону про свободу інформації. Це положення дозволяє зберігати в таємниці службову інформацію, "розголошення якої зашкодить вільному обміну думками, необхідному в процесі ухвалення ефективних державних рішень".

The New York Times інформувала про рішучість домогтися свого шляхом повторного звернення до окружного судді Емі Берман Джексон. Газета вважає, що згадані вище документи можуть заповнити прогалину, яка залишається після публікації онлайн-форумом Just Security листування електронною поштою між Даффі і помічником заступника міністра оборони США Елейн Маккаскер, що займається фінансовими питаннями.

Це листування вказує на те, що АБУ наприкінці серпня минулого року отримало пряме розпорядження президента США Дональда Трампа знову відтермінувати виділення військової допомоги Україні.

За оцінкою Just Security, рішення призупинити допомогу Україні одноосібно ухвалював Трамп. Решта членів адміністрації США не заперечували відкрито, але і не підтримували такого кроку через відсутність очевидних причин і обґрунтування.

У підсумку розпорядження відновити виділення допомоги Києву надійшло 11 вересня минулого року, безпосередньо перед тим, як вибухнув скандал навколо липневої розмови Трампа із Зеленським, що спричинив процедуру імпічменту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram