ГоловнаСвіт

Ексглаві Nissan допоміг втекти з Японії колишній спецагент США

Топменеджер покинув країну на літаку в чорному контейнері.

Ексглаві Nissan допоміг втекти з Японії колишній спецагент США
Карлос Гон
Фото: Vincent Isore

Колишній глава Nissan Карлос Гон втік з Японії у супроводі колишнього бійця американського спецпідрозділу. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Видання спростовує слова самого Гона, який стверджував, що зумів покинути Японію без сторонньої допомоги.

Співрозмовники WSJ розповіли, що втечу готували протягом декількох місяців, а безпосередню участь у ній взяв колишній американський "зелений берет" Майкл Тейлор, що працює на приватну компанію, яка спеціалізується на питаннях безпеки.

За даними видання, план втечі почали втілювати 28 грудня.

"Приватний літак Bombardier Global Express вилетів з Дубая в Осаку. На його борту перебували дві людини, зокрема Тейлор. Також на літак завантажили два великих чорних контейнери. В одному з них були просвердлені дірки, щоб людина, яка перебуватиме всередині, могла дихати. До ящика також приробили коліщатка", - йдеться в матеріалі.

Досі невідомо, як Гон подолав 450 км від Токіо до Осаки. Також японська влада не може пояснити, чому чорний контейнер, в якому, ймовірно, перебував ексглава Nissan, не був перевірений.

Представник аеропорту Осаки Кендзі Таканісі допустив, що в деяких випадках вантажі VIP-пасажирів пропускають на борт без обов'язкової процедури.

Після 12-годинного польоту, під час якого літак також пролітав над Росією, лайнер сів в аеропорту Стамбула, де Гон вийшов з Bombardier. Там він пересів в інший літак, який вилетів до Лівану.

WSJ стверджує, що чорні контейнери виявили працівники турецької компанії MNG Jet, якій і належав Bombardier Global Express. Зараз ці ящики є головним доказом у справі про втечу Гона.

Раніше повідомлялося, що у Туреччині затримали сімох осіб через втечу ексглави Nissan з Японії в Ліван. Четверо із затриманих - пілоти.

Нагадаємо, що Карлоса Гона, який був головою альянсу Renault–Nissan–Mitsubishi, заарештували в листопаді 2018 року за підозрою у фінансових порушеннях на території Японії. Через кілька місяців його відпустили під заставу без права виїзду за кордон. Загальна сума внесених ним коштів становила 14 млн доларів.

Його повинні були судити в квітні 2020 року.

Бразилець ліванського походження Карлос Гон був одним з небагатьох іноземних топменеджерів у Японії. Він починав свою кар'єру в Michelin у Франції, потім перейшов в Renault. У 1999 році приєднався до Nissan, коли той був придбаний французьким виробником, а в 2001 році став CEO і врятував Nissan від банкрутства.

За минулий рік він був звільнений з усіх посад в альянсі Renault-Nissan-Mitsubishi.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram