ГоловнаСвіт

Time обрав екоактивістку Грету Тунберг "Людиною року-2019"

Ім'я дівчини прогриміло на весь світ, а відома письменниця Маргарет Етвуд навіть порівняла її з Жанною д'Арк.

Time обрав екоактивістку Грету Тунберг "Людиною року-2019"
Фото: Expressen

Американське видання Time обрало 16-річну шведську екоактивістку Грету Тунберг "Людиною року-2019". Вона стала тією, хто розкрив правду про кліматичну ситуацію у світі в доленосну хвилину, йдеться на сайті журналу.

Time розповів коротку історію становлення Грети як найвідомішої екоактивістки-підлітка. Глобальний рух Тунберг почався із того, що вона пропускала школу. Із серпня 2018-го всі дні вона проводила під парламентом Швеції, тримаючи в руках білу табличку з чорними літерами "Шкільний страйк за клімат".

Грета зверталася до голів країн-членів ООН, зустрічалася з Папою Римським, спілкувалася з президентом США і надихнула 4 мільйони людей приєднатися до страйку у вересні 2019-го - він став найбільшою кліматичною демонстрацією в історії людства. Ім'я дівчини прогриміло на весь світ, а відома письменниця Маргарет Етвуд навіть порівняла її з Жанною д'Арк.

Завдяки її активності словосполучення "кліматичний страйк" стало словом року в словнику Коллінза. На думку журналу, Греті вдалося створити рух, який вимагає термінових змін. Вона змогла присоромити світових лідерів і всіх тих, хто ігнорує кліматичну безпеку.

"Вона переконала лідерів, від мерів до президентів, взяти на себе зобов'язання. Після її звернення до парламенту в Британії прийняли закон, що вимагає від країни ліквідувати вуглецевий слід. Вона зосередила увагу світу на екологічній несправедливості, проти якої молоді активісти протестують роками. Через неї сотні тисяч підлітків, від Лівану до Ліберії, пропустили школу, щоб привести своїх ровесників на кліматичні страйки по всьому світу", - пояснили в Time.

Нагадаємо, у вересні 2019-го Грета Тунберг виступила на саміті з питань клімату ООН з гнівною промовою. Вона звинуватила старше покоління в нездатності ухвалювати рішення для запобігання глобальній кліматичній катастрофі.

У жовтні 2019 Грета Тунберг стала лауреаткою Міжнародної дитячої премії миру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram