ГоловнаСвіт

Прем'єру Ізраїлю пред'явили обвинувачення в корупції (оновлено)

Нетаньягу назвав висунуті проти нього звинувачення спробою перевороту.

Прем'єру Ізраїлю пред'явили обвинувачення в корупції (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Генеральний прокурор Ізраїлю пред'явив прем'єр-міністру країни Беньяміну Нетаньягу звинувачення в корупції за трьома різними справами.

Як зазначає Israelinfo, вперше в історії держави Ізраїль чинний глава уряду обвинувачений в отриманні хабарів.

Нетаньягу звинувачують у хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою. Сам ізраїльський прем'єр раніше називав ці звинувачення безпідставними.

У першому випадку Нетаньягу нібито попросив видавця національної щоденної ізраїльської газети "Едіот ахронот" ("Останні новини") висвітлювати діяльність ізраїльської влади в позитивному руслі - в обмін на допомогу в приборканні прямих конкурентів газети.

Поліція вважає, що обвинувачення у цій справі потрібно пред'явити і редактору "Едіот ахронот" Арнону Мозесу, пише ВВС.

У другому випадку Нетаньягу, що обіймає посаду прем'єр-міністра з 2009 року, підозрюють в отриманні подарунків на суму не менш ніж мільйон шекелів (понад 280 тисяч доларів) - від голлівудського магната і продюсера Арнона Мілчена та інших своїх прихильників.

Як повідомляє Jerusalem Post, серед подарунків були сигари і шампанське - так Мілчен "розплатився" за допомогу в отриманні американської візи.

Арнон Мілчен був продюсером у десятках голлівудських фільмів, серед яких - "Бійцівський клуб", "Зникла", "Бердмен" і "Той, що вижив". На думку поліцейських, йому також потрібно пред'явити обвинувачення в корупції.

Як стверджується в офіційній заяві поліції, після отримання подарунків Нетаньягу почав активно просувати так званий "закон Мілчена", який на 10 років звільняв від сплати податків ізраїльтян, які повернулися на батьківщину з-за кордону. Зрештою ухваленню цього документа завадило Міністерство фінансів.

Крім того, поліція також підозрює прем'єра в шахрайстві і порушенні своїх зобов'язань у справі з австралійським мільярдером Джеймсом Пекером. Як повідомляв у грудні минулого року ізраїльський Channel 10, Пекер розповів слідчим, що дарував подарунки прем'єр-міністру і його дружині Сарі.

Оновлення. Прем'єр Ізраїлю заявив про переслідування з боку слідчих.

За словами Беньяміна Нетаньягу, звинувачення в корупції проти нього рівносильні перевороту, передає Reuters.

У телевізійному виступі незабаром після того, як генеральний прокурор Ізраїлю пред'явив йому звинувачення у хабарництві, зловживанні довірою і шахрайстві, 70-річний Нетаньягу заявив, що розслідування щодо нього є упередженим. Він заперечує всі правопорушення.

Нагадаємо, ізраїльська поліція неодноразово рекомендувала пред'явити Нетаньягу звинувачення в корупції.

У червні 2018 року дружині Нетаньягу висунули звинувачення в шахрайстві. Сторона обвинувачення вважає, що вона неправомірно витрачала бюджетні гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram