ГоловнаСвіт

Автори першого знімка чорної діри отримали "Премію прориву"

Цю премію називають "Оскаром" у науці.

Автори першого знімка чорної діри отримали "Премію прориву"
Черная дыра в галактике Messier 87
Фото: EPA-EFE/EVENT HORIZON TELESCOPE COLLABORATION

Група дослідників проєкту Event Horizon Telescope, яка зробила першу в історії фотографію чорної діри, отримала нагороду за важливі відкриття у фундаментальній фізиці "Премію прориву". Про це повідомляють на сайті Єврокомісії.

Євросоюз брав участь у фінансуванні проєкту, оскільки в ньому працювали європейські вчені. Відзначають, що ЄС виділив грант у розмірі 14 мільйонів євро трьом провідним ученим і їх командам, залученим до дослідження.

"Премію прориву, яку ще називають "Оскаром" у науці, вручають на знак визнання досягнень у таких сферах, як наука про життя, фундаментальна фізика і математика. Кожна така премія становить 3 млн доларів США", - сказано в повідомленні.

Премія прориву існує з 2012 року, її засновником є неурядовий Фонд з досягнень у фундаментальних науках. Нагородження відбувається щорічно.

Нагадаємо, Кабмін України з серпня впровадив грантову систему фінансування науки. Вона дозволить сильніше зорієнтувати дослідження на потреби держави і розширити канали державної фінансової підтримки вчених.

Права на інтелектуальну власність, яку буде створено під час досліджень за рахунок грантів, належатимуть самим ученим, а не державі. Придбане обладнання також залишатиметься у власності одержувачів грантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram