ГоловнаСвіт

У Конгресі США виступили проти участі Росії в самітах G7

Резолюція засуджує атаки Росії на демократичні суспільства по всьому світу.

У Конгресі США виступили проти участі Росії в самітах G7

Конгресмен-демократ Альбіо Сайрес представив резолюцію, спрямовану проти включення Росії до складу учасників майбутніх самітів "Великої сімки", поки вона не почне поважати територіальну цілісність сусідніх країн і дотримуватися стандартів демократичного суспільства.

Резолюція стала відповіддю на недавню заяву президента Дональда Трампа про те, що він має намір запросити президента РФ Володимира Путіна на наступний саміт "Великої сімки", передає Голос Америки.

"Членство Росії в "Великій вісімці" було призупинено в 2014 році як прямий результат її дій в Україні, в тому числі незаконного захоплення Кримського регіону. Майбутнє включення Росії в групу прив'язане до конкретної умови - поваги до суверенітету і територіальної цілісності України", - заявив конгресмен Сайрес.

За його словами, з 2014 року Росія не тільки не змінила курс, але і активізувала агресивні дії в Україні і намагалася підірвати демократичні традиції в багатьох інших країнах, в тому числі в США.

"Якщо президент Трамп ігнорує встановлені міжнародним співтовариством умови включення Росії в "Велику сімку", він йде проти кодифікованого американського законодавства і консенсусу в міжнародному співтоваристві, - підкреслив Сайрес. - Він також послаблює нашу здатність вести переговори, в черговий раз показуючи президенту Путіну, що його агресивні дії не спричинять заявлених наслідків. Я твердо переконаний, що ми не повинні дозволяти Росії повернутися в "Велику сімку", поки вона не припинить окупацію української території і не буде дотримуватися стандартів демократичних суспільств".

Резолюція засуджує атаки Росії на демократичні суспільства по всьому світу, підтверджує, що Палата представників підтримує виключення Росії з "Великої вісімки", і закликає всіх лідерів "Великої сімки" виступити проти повернення Росії в групу, поки вона не виконає раніше поставлені умови.

Раніше лист Трампу із закликом не повертати Росію в "Велику сімку" написали чотири сенатори.

Нагадаємо, Росія була виключена зі складу G8 в 2014 році після окупації українського Криму. У червні 2018 року голова Білого дому вже висловлювався за повернення РФ в цей міжнародний клуб, але пропозиція не знайшла відгуку у інших його членів.

Саміт "Великої сімки", в яку входять Франція, Німеччина, Великобританія, Італія, Канада, США і Японія, пройшов у Біарріце 24-26 серпня. Напередодні саміту Трамп висловив упевненість в необхідності розширити формат G7 до G8, відновивши в ньому членство Росії. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр Великобританії Борис Джонсон зійшлися на думці, що зараз повертати Росію в G7 було б передчасним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram