ГоловнаСвіт

Німеччина з 2020 року заборонить пластикові пакети

За порушення правил магазинам будуть загрожувати штрафи до 100 тисяч євро.

Німеччина з 2020 року заборонить пластикові пакети
Фото: EPA/UPG

Міністерство охорони навколишнього середовища Німеччини розробило законопроєкт про заборону пластикових пакетів із 2020 року.

Про це повідомляє  Deutsche Welle.

За порушення правил магазинам будуть загрожувати штрафи до 100 тисяч євро. Виняток буде зроблено для міцних багаторазових торб і тонких відривних пакетиків для овочів і фруктів, оскільки їх заборона, на думку авторів законопроєкту, може призвести лише до більшого марнотратства.

Законопроєкт відправлено на узгодження профільним відомствам і може набути чинності вже в першому півріччі 2020 року. Опісля буде шестимісячний перехідний період для ліквідації запасів уже наявних пластикових пакетів.

Ще у 2016 році представники торгівлі та уряду Німеччини домовилися скоротити використання пластикових пакетів. З тих пір багато магазинів або повністю відмовилися від них, або стягують за них плату в покупців. Це призвело до зниження попиту на пластикові пакети: якщо 2016 року на кожного покупця припадало 45 пластикових пакетів, то 2018 року - 24.

Це означає, що Німеччина вже виконала встановлений ЄС норматив, згідно з яким до кінця 2025 року на кожну людину не повинно припадати понад 40 пакетів на рік.

Нагадаємо, раніше Канада оголосила, що заборонить використання одноразового пластику з 2021 року, аби врятувати океани від забруднення.

Торік Європейський парламент більшістю голосів схвалив введення заборони на одноразову пластикову продукцію. На початку 2018 року ЄС прийняв стратегічний план переробки пластику. Передбачається, що до 2030 року весь пакувальний матеріал на ринку ЄС повинен підлягати вторинній переробці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram