ГоловнаСвіт

Сім країн Південної Америки підписали угоду про протидію лісовим пожежам

З початку 2019 року в Бразилії було зафіксовано понад 75 тисяч лісових пожеж.

Сім країн Південної Америки підписали угоду про протидію лісовим пожежам
Семь стран Южной Америки подписали соглашение о защите лесов Амазонии
Фото: telegraph.co.uk

Держави Південної Америки докладуть більше зусиль для захисту лісів Амазонії, які потерпають від численних пожеж. Відповідну угоду підписали в колумбійській Летисії в п'ятницю, 6 вересня, представники Колумбії, Перу, Бразилії, Еквадору, Болівії, Суринаму і Гаяни, передає DW.

Співпраця, серед іншого, передбачає обмін інформацією про нелегальну вирубку лісу і незаконні розкопки. На церемонії підписання документа президент Колумбії Іван Дуке закликав негайно посилити захист тропічних лісів, назвавши це "вирішальним кроком для виживання нашої планети".

У саміті брали участь також президенти Перу, Еквадору та Болівії. Жаїр Болсонару, президент Бразилії, на території якої розташована велика частина дощових лісів Амазонії, скасував візит у зв'язку з майбутньою операцією, замість нього прибув глава бразильського МЗС.

Однак Болсонару записав відеозвернення до колег, в якому закликав їх чинити опір "спробам надати міжнародний статус захисту тропічних лісів".

За словами Жаїра Болсонару, країни Південної Америки повинні зайняти жорстку позицію і "захистити свій суверенітет", щоб кожна держава могла реалізувати "кращу політику для регіону Амазонії". 

З початку 2019 року в Бразилії було зафіксовано понад 75 тисяч лісових пожеж - на 84 відсотки більше, ніж у 2018 році. G7 запропонувала виділити 20 млн на боротьбу з ними, сподіваючись зупинити катастрофу. Однак президент Бразилії, якого критикують за нерішучу реакцію на сильні лісові пожежі в басейні Амазонки, відмовився прийняти допомогу. Болсонару роздратовано відреагував на те, що проблема лісових пожеж в Бразилії обговорюється на саміті G7 без участі цієї країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram