ГоловнаСвіт

У Брюсселі готуються до жорсткого Брекзиту

Боріс Джонсон не веде переговорів з керівництвом ЄС.

У Брюсселі готуються до жорсткого Брекзиту
Фото: EPA/UPG

Керівництво Європейського Союзу вважає, що найімовірніший сценарій виходу Британії з ЄС - "жорсткий Брекзит", без усіляких домовленостей.

Про це пише BBC з посиланням на Daily Telegraph і Guardian, які довідалися подробиці зустрічі між чиновниками Єврокомісії та дипломатами з 27 країн Євросоюзу, відповідальними за Брекзит.

Буквально до минулого тижня в Брюсселі домінувала думка, що на черговому саміті з приводу Брекзиту в жовтні Британія попросить про чергову відстрочку. Але після минулотижневої зустрічі зі спеціальним радником Боріса Джонсона Девідом Фростом представникам ЄС стало очевидно, що Британія має тільки один план - вихід з Євросоюзу без договору.

Новий прем'єр-міністр Великобританії не зустрівся ні з ким ані з керівництва Євросоюзу, ані з керівництва країн ЄС, що, на їхню думку, служить знаком його неготовності до компромісів.

Як пише Daily Telegraph, дипломати на зустрічі визнали, що більше не можна розраховувати на те, що депутати британського парламенту - противники "жорсткого Брекзиту" - зможуть запобігти йому.

Фрост заявив на зустрічі, що після виходу з ЄС Британія планує домовитися про вільну торгівлю. Але, за відомостями газети, у відповідь Брюссель зажадає виплатити 39 мільярдів фунтів "рахунку за Брекзит" і вирішити питання ірландського "бекстопу".

Нагадаємо, що вихід Великобританії з ЄС був запланований на 29 березня 2019 року. Однак парламент тричі проголосував проти угоди про Брекзиту, а також відхилив проведення нового референдуму і вихід з Євросоюзу без угоди.

У результаті Євросоюз надав Британії шестимісячну відстрочку - до кінця жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram