ГоловнаСвіт

Австрія націоналізувала будинок, де народився Гітлер

Верховна судова палата винесла остаточне рішення з приводу будинку в місті Браунау-на-Інні.

Австрія націоналізувала будинок, де народився Гітлер
Дом, в котором родился Адольф Гитлер
Фото: Wikimapia

Верховна судова палата Австрії винесла остаточне рішення щодо будинку в місті Браунау-на-Інні, де народився і жив до трьох років Адольф Гітлер. Будівля перейде у власність держави.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначають, що після багаторічних суперечок із колишньої власницею долю будинку в австрійському місті Браунау-на-Інні вирішена остаточно. Верховна судова палата підтвердила правочинність закону про націоналізацію будинку, ухваленого 2016 року, і одночасно скасувала рішення нижчої судової інстанції про виплату його колишній власниці 1,5 млн євро компенсації.

У триповерховому будинку колишнього готелю, побудованому в XVII столітті, після Другої світової війни була бібліотека, школа, а з 1972-го по 2011 рік - майстерня і культурний центр для людей з особливостями здоров'я. Після цього будинок кілька років стояв порожній, оскільки його власниця відмовлялася укладати новий орендний договір.

Рішення про націоналізацію будинку було прийнято урядом і підтверджено парламентом Австрії. У ньому прямо говорилося про те, що необхідно виключити будь-яку можливість використання "будинку Гітлера" з метою пропаганди ідей націонал-соціалізму.

Колишній власниці заплатили загалом близько 810 тис. євро - так оцінили вартість будинку експерти. 68-річна жінка звернулася в суд - вона вимагала 1,5 млн євро, з огляду на "особливе історичне значення" будинку. Суд нижчої інстанції спочатку став на її бік, але вища інстанція це рішення скасувала.

Міністр внутрішніх справ Австрії Вольфганг Пешорн розповів, що споруду кардинально перебудують. Як саме, поки що невідомо: спочатку проведуть архітектурний конкурс. Зносити будинок навряд чи будуть, оскільки він є пам'яткою архітектури XVII століття.

Нагадаємо, у квітні Федеральне бюро розслідувань США розсекретило документи з показаннями про нібито втечу Адольфа Гітлера в Аргентину після поразки Третього рейху у Другій світовій війні. У вересні 2013 року в Німеччині у віці 96 років помер останній уцілілий охоронець Адольфа Гітлера Рохус Міш, який засвідчив смерть фюрера в берлінському бункері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram