ГоловнаСвіт

Країни ОПЕК продовжили угоду про скорочення видобутку нафти

Домовленості про скорочення нафтовидобутку продовжено до 31 березня 2020 року.

Країни ОПЕК продовжили угоду про скорочення видобутку нафти
Фото: best-wallpaper.net

Міністри країн ОПЕК на засіданні у Відні домовилися продовжити угоду про обмеження видобутку нафти ще на дев'ять місяців.

Крім того, ОПЕК затвердила хартію довгострокової угоди організації, передає Интерфакс.

У прес-релізі ОПЕК уточнено, що домовленості про скорочення нафтовидобутку продовжено з 1 липня 2019 року до 31 березня 2020 року.

"Прийнявши це рішення, країни підтвердили свою незмінну орієнтацію на фундаментальні засади і прихильність стабільного і збалансованого ринку нафти в інтересах виробників, споживачів і здорової світової економіки", - йдеться в повідомленні.

Рішення про продовження угоди ще мають ратифікувати країни з-поза ОПЕК, але декотрі, перш за все Росія, вже висловили згоду.

Голова міністерства енергетики Саудівської Аравії Халід аль Фаліх висловив упевненість у тому, що країни ОПЕК + підтримають продовження угоди на дев'ять місяців. Він зазначив, що були досягнуті дуже позитивні кроки для стабілізації нафтового ринку.

Також було вирішено, що наступне засідання ОПЕК відбудеться 5 грудня у Відні.

ОПЕК і низка країн поза картелем у грудні 2016 року домовилися скоротити видобуток нафти сумарно на 1,8 мільйона барелів на добу. Операція мала встановити баланс глобального попиту і пропозиції для підтримки нафтових цін і була чинною до кінця 2018 року.

Однак у середині 2018 року загальний рівень виконання угоди перевищив цей цільовий рівень в 1,8 мільйона барелів переважно через Венесуелу, де виробництво впало на тлі економічної кризи.

У зв'язку із цим у середині року країни ОПЕК + домовилися збільшити виробництво на 1 мільйон барелів на добу.

У грудні 2018 країни, що входять в ОПЕК, домовилися про скорочення видобутку на 800 тисяч барелів на добу з 2019 року. Іншим нафтовидобувним країнам вони запропонували знизити видобуток ще приблизно на 400 тисяч барелів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram