ГоловнаСвіт

Країнам ЄС не вдалося домовитися про початок торгових переговорів із США

Деяким країнам-членам ЄС потрібен додатковий час на внутрішні консультації.

Країнам ЄС не вдалося домовитися про початок торгових переговорів із США
Сесилия Мальмстрем
Фото: AVA.md

Представникам країн-членів Євросоюзу не вдалося домовитися про надання комісару ЄС з питань торгівлі Сісілії Мальмстрьом мандату на ведення переговорів з США про зняття мит на промислові товари.

Незважаючи на загрозу введення Сполученими Штатами штрафних мит на європейські автомобілі, відповідні обговорення були відкладені до саміту ЄС 22-23 березня 2019 року, передає DW.

"Деяким країнам-членам ЄС потрібен додатковий час на внутрішні консультації", - прокоментувала підсумки зустрічі в Бухаресті Сісілія Мальмстрьом.

Головною причиною провалу переговорів про торговельну угоду зі США стала критична позиція окремих країн-членів Євросоюзу, насамперед Франції, Бельгії, Іспанії, Італії та Люксембургу.

Враховуючи наближення виборів до Європарламенту, призначених на кінець травня 2019 року, уряди цих країн особливо уважно прислухаються до настроїв виборців, багато з яких критично ставляться до можливості безмитної торгівлі з США.

Водночас президент США Дональд Трамп у середу, 20 лютого, вкотре заявив про те, що збирається протягом найближчих трьох місяців ввести штрафні мита на автомобілі європейського виробництва в розмірі до 25 відсотків, якщо ЄС найближчим часом не почне переговори про вільну торгівлю. На думку Трампа, високі показники експорту європейських автовиробників - насамперед, німецьких автоконцернів - досягаються за рахунок "нечесних способів ведення торгівлі", зазначає агентство AFP.

У липні 2018 року США і Євросоюз домовилися про початок підготовки переговорів про вільну торгівлю. Водночас Сісілія Мальстрьом запропонувала підписати обмежену угоду про вільну торгівлю між ЄС і США, що передбачає скасування всіх мит на промислові товари, включаючи автомобілі, а також скасування обмежень, пов'язаних з різними технічними стандартами.

Щоб почати вести переговори про підписання цієї угоди, Мальстрьом необхідно отримати відповідний мандат всіх країн-членів ЄС, а також Європарламенту. Комітет Європарламенту із зовнішньої торгівлі вже підтримав цього тижня це рішення з мінімальною перевагою голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram