ГоловнаСуспільствоОсвіта

В Україні реформують освіту в старшій школі: після 9 класу учні обиратимуть академічний або профрівень

Перший – для тих, хто хоче продовжити навчання у вишах, а другий – для тих, хто хотів би почати працювати. 

В Україні реформують освіту в старшій школі: після 9 класу учні обиратимуть академічний або профрівень
Випускники УКУ після урочистостей, 2016
Фото: Facebook/Український католицький університет UCuniversity

В Україні реформують освіту в старшій школі: учні зможуть самі обирати предмети та профілі навчання. Наступного року проєкт запустять у 30 пілотних ліцеях, а потім поширять на інші. З 2027-го школярі 10-12 класів обиратимуть профіль залежно від інтересів. Навчання після дев'ятого класу ділитиметься за двома напрямками: академічний і професійний (більше про зміни – на сайті). Тобто після 9 класу учні повинні обрати або академічний ліцей, або заклад професійної/фахової передвищої освіти, і продовжувати навчання там. 

Перший – для тих, хто збирається вступати до закладів вищої освіти, а другий для тих, хто волів би здобути навички, які допоможуть почати працювати, пояснив віцепрем'єр-міністр – міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров.

Для академічного, за словами віцепрем'єра, "навчання відбуватиметься в окремих великих ліцеях, де учні обиратимуть основний профіль та додаткові предмети незалежно від профілю. Наприклад, учень з фізичного зможе вивчати музику або мистецтво, а учень з філологічного – фізику в житті або теорію появи всесвіту".

Фото: https://profilna.mon.gov.ua

Фото: https://profilna.mon.gov.ua

Школярі продовжать вивчати базові предмети, але реформа повинна дати гнучкості у виборі додаткових дисциплін та окремих курсів. В учнів буде час підготуватися до вступу в ЗВО й дізнатися більше про майбутню професію.

"Професійний напрям дасть змогу учням розвивати навички для швидкого виходу на ринок праці. Під час навчання в профтеху студенти практично опановуватимуть професію, а також вивчатимуть предмети, які безпосередньо пов’язані з майбутнім фахом. Після закінчення навчання буде змога одразу вийти на ринок праці з реальними навичками або продовжити навчання у закладі вищої освіти", – додав Федоров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram