ГоловнаСуспільствоВійна

Малюська: одне з рішень про компенсації Україні може бути вже в червні. Найближчими місяцями гроші Росії почнуть працювати

Поки що йдеться про використання прибутків від заморожених активів Росії.

Малюська: одне з рішень про компенсації Україні може бути вже в червні. Найближчими місяцями гроші Росії почнуть працювати
міністр юстиції Денис Малюська
Фото: Макс Требухов

Одне з ключових рішень щодо компенсацій Україні від Росії можуть ухвалити вже цього червня на саміті очільників країн Group of 7, що відбудеться в Італії. 

Про це сказав міністр юстиції Денис Малюська під час дискусії "Злочин і справедливість: як притягти до відповідальності агресора", організованою LB.ua та EFI Group в межах проєкту "Нова країна". За словами міністра, протягом найближчих місяців російські гроші вже мають почати працювати на Україну.

"Вже за місяць буде якесь, імовірніше за все, політичне рішення. Можливо, воно буде не кінцевим, а перехідним. Перший крок буде зроблений щодо доходів від російських активів – передати їх в інтересах України чи якось інакше використати. Чи доходи секретизувати через цінні папери на певну кількість років вперед і виплатити ці прибутки вже зараз, передавши нам кошти від прибутків, які будуть отримані протягом наступних 10-20 років", – сказав він.

Малюська вважає, що поки що рішення про повну конфіскацію, швидше за все, не ухвалять. Тоді перемовна позиція України полягатиме в тому, що цю можливість не можна виключати в майбутньому.

"Точно можна сказати, що вже протягом найближчих місяців російські гроші почнуть працювати на Україну. Якась частина економічної справедливості, хоч і невеличка, буде досягнута ще до закінчення війни", – сказав міністр.

Малюська додав, що ключовою перепоною в питанні справедливого покарання агресора для України була концепція "переможців не судять". Наразі від цієї концепції стратегічно вдалося відійти.

Відповідно до цієї тези, справедливості зазвичай досягала та сторона, яка перемагала в війні. Але для встановлення справедливості ще до завершення війни розробили низку механізмів для притягнення Росії та її військових до відповідальності.

"Якщо ми говоримо про економічну складову відповідальності, в нас є розуміння, що частину з завданих збитків можна компенсувати без очікування завершення війни і навіть безвідносно того, як вона закінчиться. Є кошти Російської Федерації за кордоном – суверенні в першу чергу – але є й кошти державних компаній, є кошти російських олігархів. Але олігархів, порівняно з суверенними коштами російськими, це дуже і дуже невелика частина", – сказав міністр.

Наразі працюють над тим, аби заморожені російські кошти потрапили до України, громадян, органів місцевого самоврядування, які постраждали від війни.

Конфіскація активів Росії

  • Україна просить союзників передати їй заморожені кошти Росії, але поки що є згода лише на передачу прибутків від цих коштів. При цьому йдеться про прибуток, накопичений після 15 лютого 2024, коли в країнах ЄС досягли згоди стосовно використання цих коштів на потреби України – насамперед для купівлі зброї. Йдеться про суму близько 3 млрд євро на рік. 5 млрд євро, накопичені до цієї згоди, не передадуть. 
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснював, що заморожених активів у Німеччині (6,5 мільярда доларів), Австрії (1,8 мільярда доларів), Ірландії (2 мільярди доларів) і Польщі (1,13 мільярда доларів) було б достатньо, щоб допомогти відновити понад 3500 пошкоджених або зруйнованих навчальних закладів, включно з 1700 шкіл, понад 1000 дитячих садків та 586 університетів.
  • Австрія виступила проти використання російських грошей для озброєння Києва, про що говорили канцлер Німеччини Олаф Шольц і глава євродипломатії Жозеп Боррель.
  • У квітні віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС в Італії повідомив, що члени G7 розглядають можливість використання заморожених російських активів на суму майже $300 млрд як заставу для надання кредитів Україні. 
  • Під часу ухвалення у США законодавства про фінансування допомоги Україні у документ включили положення щодо передачі заморожених активів Росії на користь Києва. У Штатах ця сума становить понад шість мільярдів доларів, але наразі офіційної інформації з цього приводу поки не було.
  • На початку травня Financial Times писала, що на рівні G7 перестали обговорювати конфіскацію заморожених російських активів. G7 побоюється, що повна конфіскація порушить міжнародне законодавство і створить прецедент. Натомість вивчають інші способи використання таких активів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram