ГоловнаСуспільствоЖиття

​Міноборони оголосило про другий етап закупівлі БПЛА Mavic через Prozorro

Очікувана вартість закупівель розрахована на основі ціни від 133 до 198 тисяч гривень за один Mavic залежно від типу дрона. 

​Міноборони оголосило про другий етап закупівлі БПЛА Mavic через Prozorro
Фото ілюстративне
Фото: Державна прикордонна служба України

"Агенція оборонних закупівель" Міністерства оборони України оголосила другий етап рамкової угоди на закупівлю безпілотних авіаційних комплексів Mavic.

Як зазначило оборонне відомство,  у системі Prozorro опубліковані відповідні тендери на закупівлю 3000 БпАК типу DJI Mavic 3E та 1000 БпАК типу DJI Mavic 3 Thermal з додатковими комплектуючими. 

У Міноборони уточнили, що наразі це п’ята частина від 20000 дронів, які Агенція запланувала придбати в межах рамкових угод. Водночас ці обсяги можуть збільшитися. 

Всього у системі Prozorro опубліковано 15 відборів на постачання 200 БпАК типу DJI Mavic 3E (всього 3000 штук) та 5 відборів на 200 БпАК типу DJI Mavic 3 Thermal (1000 штук). 

Очікувана вартість закупівель розрахована на основі ціни в 133 тисяч гривень за один Mavic 3Е та 198 тисяч гривень за один Mavic 3 Thermal (без ПДВ). 

Зазначають, що поділ закупівлі на окремі відбори по 200 дронів дозволить залучити до участі у тендерах більшу кількість учасників, які не можуть забезпечити всю кількість, а також диверсифікувати джерела постачання. Взяти участь у цих закупівлях зможуть всі постачальники, які пройшли кваліфікацію в рамкових угодах на закупівлі БпАК Mavic 3Е та Mavic 3 Thermal. Податися на них можна в будь-який момент. 

Директорка "Агенції оборонних закупівель Марина Безрукова наголосила, що, щоб постачати якомога більшу кількість дронів для ЗСУ, важливо максимально ефективно витрачати ресурси. І використання Prozorro дозволить міністерству забезпечити конкуренцію постачальників та отримати найвигідніші ціни в закупівлях.

"Нова процедура рамкової угоди в Prozorro дозволяє оборонним замовникам проводити конкурентні закупівлі, не оприлюднюючи при цьому чутливу інформацію. У системі можна буде побачити ставки учасників та ціну, отриману в результаті торгів, що дасть змогу суспільству бути впевненим у відсутності переплат. Водночас інформація про терміни, місця постачання та інші умови закупівлі, як і хто конкретно брав у ній участь і хто переміг, буде доступною лише для учасників закупівлі, а також органів контролю та оскарження", – додали у відомстві. 

  • У травні минулого року Агенцію відокремили від апарату Міністерства, що дозволило звести до мінімуму корупційні ризики.
  • Згодом заступник міністра оборони Кліменков пояснив, як міністерство буде по-новому проводити закупівлі. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому перебуває Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: "Агенція закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу") та "Агенція оборонних закупівель".
  • На початку лютого уряд удосконалив і роз’яснив процеси оборонних закупівель через Prozorro. Зокрема, на платформі впровадили новий інструмент – рамкову угоду, за якою закупівлі буде здійснювати Державний оператор тилу та Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації.
  • Тоді ж в уряді анонсували і закупівлю безпілотників через Prozorro.
  • У грудні минулого року Міноборони оголосило тендер на першу масову закупівлю позашляховиків для ЗСУ. Тоді мали придбати понад 1000 автівок. 
  • У березні Агенція повідомила, що планує придбати через тендер понад 150 пікапів для ЗСУ орієнтовно на 200 мільйонів гривень.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram