ГоловнаСуспільствоЖиття

Роману Насірову вшосте зменшили заставу: тепер до 65 млн грн

Родина стверджує, що не може внести таку суму. 

Роману Насірову вшосте зменшили заставу: тепер до 65 млн грн
Фото: Без Табу

Судді Вищого антикорупційного суду вшосте зменшили розмір застави для колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого обвинувачують у імовірному отриманні хабаря у розмірі 722 млн грн .

Як йдеться у повідомленні Центру протидії корупції, у суді частково задовольнили клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою. Також замість встановлених раніше 70 млн грн застави тепер він має внести 65 млн грн.

Таке рішення ухвалили судді Маркіян Галабала, Віталій Крикливий та Віктор Ногачевський.

"В разі внесення застави, Насіров буде зобов'язаний прибувати за викликом до суду, не відлучатися без дозволу за межі Києва, утриматись від спілкування зі свідками, здати закордонний паспорт та носити електронний браслет", – зазнанчили у ЦПК.

У випадку внесення застави, обов'язки діятимуть до 26 травня.

Захист Насірова просив визначити заставу у розмірі 12 млн грн. Дружина Насірова нібито раніше вже внесла ці кошти на депозитний рахунок ВАКС і, за словами адвокатів, це максимально можлива сума, яку родина може внести у якості застави.

Також, за словами Насірова та його захисників, в нього нібито є проблеми зі здоров’ям, а в СІЗО не можуть забезпечити належний рівень медичної допомоги.

Що відомо про справу

  • Насірова звинувачують у ймовірному отриманні хабаря в розмірі 722 млн грн за відшкодування ПДВ компаніям агробарона Олега Бахматюка. 
  • У жовтні 2022 року НАБУ та САП повідомили про вручення підозри Роману Насірову та власнику аргохолдингу Олегу Бахматюку у справі про одержання 5,5 млн доларів та понад 21 млн євро неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу. За офіційним курсом НБУ на момент вчинення злочину йдеться про понад 722 млн грн.
  • З1 жовтня 2022 року його арештували, і з того часу щодару подовжували термін перебування у СІЗО. 
  • У травні 2023 справу Насірова про найбільший хабар в історії України скерували до ВАКС.
  • А вже у лютому 2024 до суду скерували справу проти власника агрохолдингу, який пропонував хабар Насірову. 
  • Випадків зменшення застави у справах НАБУ останнім часом усе більше. Але чому ж судді зменшують альтернативні застави? І для чого їх узагалі призначають?  Як і чому зменшують застави у справах про топкорупцію – про це  у матеріалі LB.ua.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram