ГоловнаСуспільствоВійна

Військові просили Зеленського мобілізувати ще 450-500 000 людей

Президент сказав, що крім мобілізації, треба законодавчо врегулювати демобілізацію.

Військові просили Зеленського мобілізувати ще 450-500 000 людей
Фото: dnepr.express

Питання мобілізації дуже чутливе, вважає президент Володимир Зеленський. Щодо мобілізації до нього на Ставці звернулися військові, і вони пропонували мобілізувати близько 500 000 людей.

Зараз питання мобілізації напрацьовується законодавчо. Про це президент сказав на пресконференції.

"Вони звернулись щодо захисту нашої держави і потенційних контрнаступальних дій. Щодо дефіциту. І їх погляд був на Ставці, що вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 000 людей. Це дуже серйозна цифра, я сказав, що мені потрібно більше аргументів для того, щоб підтримувати цей напрямок. Тому що це питання перш за все людей, це питання справедливості, обороноздатності і фінансів", – сказав він на пресконференції.

Зеленський зазначив, що якщо є питання ротації і відпусток, то має бути комплексний план і в мобілізаційному законі це має бути враховано.

"Я поки що не побачив там демобілізації, хоча я вважаю, що це питання номер один", – сказав він.

Президент додав, що демобілізаційні процеси мають бути виконані коректно і з великою повагою до воїнів.

"Мобілізація в такому форматі буде коштувати Україні додаткових 500 млрд гривень", – сказав він.

Також президент сказав, що на кожного військового потрібно шість платників податків. Тож потрібно знайти плюс три мільйони платників податків.

  • Про пропоновані зміни читайте в матеріалі "Демобілізація та призов по-новому: які зміни готують у Верховній Раді".
  • Учора Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сказав, що мобілізацію треба повертати на минулий рівень. Він додав, що зараз це проблема хлопців, котрі воюють на передньому краї, яких має хтось замінювати. На запитання про те, як вплинуло звільнення обласних воєнкомів на ефективність мобілізації, Залужний зазначив, що "це були професіонали, вони знали, як це робити, а їх немає".
  • Рішення звільнити всіх обласних воєнкомів Зеленський ухвалив влітку на тлі скандалі зі статками деяких керівників обласних ТЦК. Звільнили не лише тих, хто мав підозрілі статки, а всіх взагалі. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram