ГоловнаСуспільствоВійна

Вручення повістки не означає відправку на фронт, – Фітьо

Мобілізація 18-річних чоловіків в Україні наразі не проводиться, однак вони повинні стати на облік з 17 років.

Вручення повістки не означає відправку на фронт, – Фітьо
Фото: Військова служба правопорядку у ЗСУ

Начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо в інтерв'ю РБК-Україна розповів про вручення повісток та чому чоловікам потрібно стати на військовий облік вони з 17 років

"Приписка до призовних дільниць відбувається взагалі з сімнадцяти років – ще коли юнаки навчаються в школі: вони проходять первинний медичний огляд і, відповідно, вже стають на військовий облік у своїх ТЦК та СП", – каже Фітьо.

Після цього юнаки отримують приписне свідоцтво, яке потрібне їм для вступу в заклади середньої технічної освіти чи ВНЗ. До того ж, Фітьо наголосив, що 18-річним можуть вручити повістку, але вона не означає відправку на фронт.

"Так, їм можуть вручити повістку, тоді вони просто з'являються у свій ТЦК та СП, показують довідку про навчання або приходять з приписним свідоцтвом. А ще краще - мати ці всі документи при собі, і всі ці питання відразу знімаються. Повістка - це не відправка на фронт. Повістка - це для уточнення облікових даних", – пояснив військовий.

За його словами, 18-річних не можуть забрати до війська в межах мобілізації, але для чоловіків віком від 18 до 27 років діє строкова служба в армії. Коли така категорія людей хоче піти на фронт – вони це можуть зробити на добровільній основі. Це ж стосується і студентів.

"Наприклад, якщо студент навчається, його вік до 27 років і з якихось причин він взяв академвідпустку чи його відрахували з вищого навчального закладу, але він має навчатися на стаціонарі, - то він під мобілізацію не підпадає. Під мобілізацію на цей час підпадають чоловіки віком від 27 років", - наголосив Фітьо.

  • Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад міністр оборони України Рустем Умєров розповів, хто крім працівників ТЦК та СП має право підписувати повістки.
  • Питання мобілізації вже порушували на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача. Президент Зеленський заявив, що деякі пропозиції з цього приводу вже є, але він чекає на "комплексні рішення".
  • У листопаді глава держави доручив Головнокомандувачу ЗСУ Валерієві Залужному і міністру оборони Рустемові Умєрову представити новий план із мобілізації.
  • Bloomberg писав, що Президент не підписує закон про зменшення призовного віку, оскільки очікує на чіткий план від військових, які мають пояснити, чого досягне армія за допомогою нових правил.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram