ГоловнаСуспільствоЖиття

"​10 років тому українці провели свій перший контрнаступ", - Зеленський привітав громадян із Днем Гідності та Свободи

"Державне свято, встановлене на честь початку двох революцій – 2004-го та Революції Гідності 10 років тому".

"​10 років тому українці провели свій перший контрнаступ", - Зеленський привітав громадян із Днем Гідності та Свободи
Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня Гідності та Свободи. Він наголосив, що 10 років тому українці "провели свій перший контрнаступ проти беззаконня і спроби позбавити нас європейського майбутнього".

"Ми відзначаємо сьогодні День Гідності та Свободи. Державне свято, встановлене на честь початку двох революцій – 2004-го та Революції Гідності 10 років тому... 10 років тому люди об’єдналися не лише проти чогось, а й передусім за себе. Кожен за кожного. Всі ті, хто після силового свавілля відчув: це б’ють і мене, це боляче й мені, це удари по справедливості й правді, свободі, по нашому спільному завтра. Яким воно буде, якщо ми промовчимо, проковтнемо, будемо боятися, а не боротися? І тоді фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції Гідності. Перемога народного спротиву, громадянського суспільства, подвигу Героїв Небесної Сотні та всіх, хто боровся за свободу в столиці та інших регіонах", - сказав Зеленський у відеозверенні.

Президент зазначив, що сьогодні твориться новий виток української історії.

"І сьогодні саме від нашого покоління залежить, який напрямок вона отримає. Що напишуть про нас у підручниках історії. Що скажуть про нас нащадки. «Вони боролись, але не змогли» чи «Вони бились і перемогли»", - сказав він.

Зеленський також нагадав про небезпеку пошуку "компромісів з терористами".

"Коли ворогу вдається підірвати міжнародну підтримку й солідарність. Коли цивілізований світ починає шукати компроміси з терористами та йти на поступки тиранам. Тоді неодмінно програємо ми всі. Україна. Європа. Світ. Програємо, наївно думаючи, що з ними може бути нічия. Нічия неможлива. Маємо бути сильними. Бо тільки в сильних вірять, тільки сильні творять майбутнє. Тільки сильні можуть бути єдиними. Єдиними, аби стати вільними. Вільними, аби бути гідними. Заради нових часів", – наголосив він.

Нагадаємо, що 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення тодішньої влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року.

Під час Революції Гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 107 її учасників загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram