ГоловнаСуспільствоВійна

Скандал з Young Business Club, де гостей лякає військова форма. Що зі співпрацею з росіянами? (Оновлено)

Увечері 26 жовтня керівниця патронатної служби «Янголи Азову» Олена Толкачова опублікувала відео, у якому розповіла, як на форумі молодих підприємців Young Business Club у Києві їй з колегами зробили зауваження за військову форму.

«Через 30 хвилин, як ми перебували на цьому заході, до нас підійшла представниця організаторів і попросила сховатися десь у кутку, тому що чоловіків на цьому заході лякає військова форма», — поділилася керівниця служби.

Олена Толкачова
Фото: facebook/Принцип
Олена Толкачова

Представників «Янголів Азову», за словами Толкачової, запросили на захід розповісти, що робить їхня служба, і познайомитися з молодими бізнесменами, які допомогли б їм у роботі та підтримали поранених і родини загиблих. 

У результаті їх узагалі вивели з приміщення, де проходив фуршет, каже керівниця служби. Тож вона з колегами покинула захід.

На це відреагував засновник Young Business Club Андрій Остапчук. Того ж вечора він написав, що просить вибачення від імені клубу, і додав, що «думка і позиція людини, яка працювала в команді, не є позицією клубу і її учасників», маючи на увазі, що координаторку звільнили, а самі вони не схвалюють її слів. Виправдовуючись, Остапчук зауважив, що на аукціонах вони зібрали 8 млн грн для армії.

Ситуація обурила багатьох у соцмережах. Керівництво й учасників клубу звинуватили в неоднозначній позиції щодо війни. Хто такі Young Business Club і чому цей конфлікт показовий — читайте далі.

Скандал з Young Business Club, де гостей лякає військова форма. Що зі співпрацею з росіянами? (Оновлено)
Фото: Сухопутні війська ЗСУ

Що таке Young Business Club і що відомо про засновників

Це об'єднання бізнесменів віком до 45 років з оборотом понад $100 000 на рік, зареєстроване у 2017 році. Себе вони позиціонують як «перший в Україні бізнес-клуб для молодих підприємців». Згідно з даними на сайті, учасниками клубу є понад 1 200 бізнесменів по всьому світу, він має 16 філій у шести містах України, а також за кордоном — у Берліні, Лісабоні, Маямі, на Балі, у Нью-Йорку, Барселоні, Лос-Анджелесі, Варшаві.

Засновниками клубу є Андрій Остапчук, В'ячеслав Лисенко, Юрій Пословський і Сергій Гайдайчук. Лисенко, як він написав, вийшов з клубу півтора року тому «у зв'язку з координатними розбіжностями в цінностях з деякими акціонерами цього клубу, позиція яких не була, скажімо так, патріотичною». Гайдайчук покинув клуб у липні 2022 року, не пояснюючи причини. Пословський донині директор ГО «Янг Бізнес Клаб».

Юрій Пословський
Фото: Young Business Club - YBC
Юрій Пословський

Найбільше запитань до Андрія Остапчука, який у 2021 році увійшов до списку Forbes «30 до 30». Головне досягнення Остапчука в анкеті списку — «Створення найбільшого російськомовного бізнес-клубу у світі».

Судячи із соцмереж Остапчука, до 24 лютого 2022 року він активно співпрацював з росіянами. Наприклад, у 2017-му розповідав, як після подій на Майдані і початку війни у 2014 році йому запропонували переїхати в Санкт-Петербург і він погодився попри хвилювання «идет война России с Украиной, и неизвестно, как там нас примут...".

Якийсь час жив і працював у РФ. Після повернення все одно співпрацював з росіянами. У жовтні 2019 року розповідав про зустріч клубу, на яку зібралися 50 бізнесменів «з усієї планети», у переліку — Лондон, Ванкувер, Київ, Лос-Анджелес, Москва і Санкт-Петербург.

Уточнення: Одним із бізнес-партнерів YBC був російський бізнесмен Сергі Арчаков (у минулому кадровий російський офіцер), як з'ясував експерт зі стратегічних комунікацій, засновник «Методу Бюро» Володимир Кадигроб. Арчаков у 2018 році очолив філію клубу в Лондоні (у квітні 2022 року вона припинила існування, а росіянин заснував свій новий клуб). Судячи з його соцмереж, він не приховував, що підтримує анексію Криму.

26 лютого 2022 року Остапчук написав, що до останнього не вірив, що Росія нападе на Україну. Що тоді, на його думку, сталося у 2014-му — питання. Після вторгнення клуб далі відкриває філії за кордоном, Остапчук публікує фото, як з колегами їздить за кордон: тут фото з Балі, а ось Берлін.

Фото: facebook.com/andrew.ostapchuk

Уточнення: судячи з соцмереж Остапчука, саме це фото все ж зроблене до повномасштабного вторгнення - у 2020 році.

А ось які плани на майбутнє клубу він озвучував у 2021 році: «Наша цель — создать клуб в 100 городах планеты, от Лондона до Сиднея, от Токио до Сан-Паулу, и чтобы в каждом городе были свои 100–150 русскоговорящих людей, близких по духу, по ценностям, которые в нужный момент просто помогут друг другу опытом, партнерством, деньгами, связями, ничего не ожидая взамен. Можно даже назвать это братством».

У соцмережах також поширювали інформацію, що засновник клубу виїхав і живе за кордоном. Та ми не знайшли ні підтвердження, ні спростування цього. А сторінку в інстаграмі Остапчук, схоже, закрив, коли спалахнув скандал.

Оновлення: Остапчук підтвердив у розмові з Forbes (текст за 1 листопада) те, що живе за кордоном, куди виїхав 23 лютого 2022 року.

Також є запитання до його дружини Євгенії Гордієнко, інфлюенсерки, продюсерки таких самих блогерів, які заробляють на рекламі. 

Судячи з інстаграму, нині вона живе в Дубаї. У травні 2023 року на вечірці в рамках Каннського фестивалю Гордієнко помітили в компанії російської блогерки Вікторії Боні, яка бере участь у російській пропаганді, підтримує вторгнення в Україну для «захисту русскоговорящіх».

Фото: facebook.com/andrew.ostapchuk

Нині в неї, схоже, проєкт з російськомовним музикантом, тіктокером Anar Dreams, який, імовірно, має російське походження. Зараз, наприклад, він учасник форуму в Дубаї разом з росіянами, серед яких — Ксенія Собчак. Участь у цьому зібранні бере і Олексій Наказний, який разом з дружиною був керівником-партнером Young Business Club у Дубаї. Та, схоже, зараз ця філія клубу неактивна.

Фото: instagram.com/anardreams/

Чи співпрацює клуб з росіянам

На сайті представництва клубу в Барселоні опублікована позиція щодо співпраці з російськими та білоруськими бізнесменами: учасники відмовляються від будь-яких зв'язків з представниками цих країн і засуджують їхні дії.

Тим часом 13 червня 2023 року в медіа Узбекистану виходить публікація про святкування річниці Young Business Club у цій країні. Згідно з повідомленням, у заході взяли участь понад 90 бізнесменів з Таджикистану, Казахстану та Росії. В інстаграм-сторінки цього клубу, до речі, спільна підписка з акаунтом Dubai Business Club, засновниками якого є згаданий Олексій Наказний і його дружина.

Оновлення: За словами Остапчука у тій же розмові з Forbes, Young Business Club припинив співпрацю з Наказним після повномасштабного вторгнення через розбіжності у позиціях. Після цього останній заснував у Дубаї свій бізнес-клуб. Втім, цікаво, що інстаграм-сторінка нового клубу Наказного - це в минулому сторінка Young Business Club Dubai і дописи саме від імені YBC з'являються на сторінці до жовтня 2022 року.

А 18 березня 2023 року дружина Наказного і його партнерка по бізнесу Дар'я Рассолова опублікувала допис про те, що в цей день "рівно два роки з офіційного відкриття Dubai Business Club". Хоча, допис про створення цього клубу (на сторінці самого ж клубу) з'явився 19 жовтня 2022 року. Але дата, зазначена Рассоловою, якраз співпадає із датою відкриття Young Business Club Dubai - 18 березня 2022 року. До речі, якраз YBC Dubai публікував докладно про відкриття філії в Узбекистані 31 травня 2022 року, тобто вже під час повномасштабного вторгнення. Згодом вони з резидентами їздитимуть у гості на бізнес-форум у цю країну.

Співзасновник YBC та директор київського осередку Юрій Пословський розповів у розмові з Forbes, що узбецький клуб просто досі не провів ребрендинг і використовує їхній бренд.

Реакція членів Young Business Club на скандал з військовими

Крім допису Остапчука з вибаченнями (який він пересилав у коментарях під постами інших українських підприємців, що критикували дії клубу), відео з поясненнями з’явилося на інстаграм-сторінці Young Business Club — звернення директора Юрія Пословського з вибаченнями.

За його словами, він запропонував Олені Толкачовій обговорити цю історію, а також анонсував додатковий збір на потреби «Янголів Азову».

LB.ua проглянув чимало профілів тих, кого відзначали у своїх публікаціях керівники клубу, та на його акаунтах у соцмережах — ми не побачили жодної реакції із засудженням дій чи рішення покинути клуб.

Оновлення: За словами Пословського, після скандалу YBC покинули шестеро учасників - ті, чия робота пов'язана із військовими.

Наступного ж дня після скандалу виправдання клубу опублікувала в інстаграм-історіях блогерка-маркетолог Лілія Багірова, яка є учасницею клубу.

Багірова розповідає про «необ'єктивне сприйняття», брехливі ЗМІ і телеграм-канали, відсутність інформаційної гігієни, а також травмованих й отруєних війною людей (щось про отруту у своїх історіях розповіла і дружина Остапчука, наголошуючи, що треба культивувати любов у собі). Судячи з публікацій Багірової, вона листувалася напередодні з Остапчуком.

У постах блогерки теж фігурує версія про те, що в усьому винна координаторка. Схоже, вона навіть звинувачує Олену Толкачову в маніпуляціях, мовляв, ніхто їх звідти не виганяв. А ось тут, схоже, натякала, що історія з «Янголами Азову» взагалі проплачена. Хоча згодом цю історію видалила.

Фото: з інстаграм-сторінки Багірової

Цікаво, що значна частина членів клубу ведуть бізнес і спілкуються російською мовою.

Чи будуть у результаті якісь репутаційні наслідки для Young Business Club, невідомо. Деякі українські підприємці просять не стригти всіх під одну гребінку, але ж річ у тім, що ці всі заходи і люди, які беруть у них участь, — це одні й ті самі обличчя, вони перетинаються на одних і тих самих форумах про розбудову країни тощо. І для пристойності дають 10 хвилин на виступ військовим.

«Просте рішення все звалити на одну людину — це вражаюча слабкість бізнес-спільноти, котрою мала б бути створена ціннісна атмосфера поваги, розуміння пріоритетів країни, що зазнає агресії, усвідомлення внеску кожного та кожної, гідне ставлення і вдячність до тих, хто боронить батьківщину. Коли таку атмосферу не створено, тоді виникають подібні неприпустимі вчинки. І це не провина однієї людини, яка раптом зневажає військову. Це ширша і глибша проблема», — зауважила журналістка «Громадського радіо» Лариса Денисенко.

Оновлення: 2 листопада Остапчук опублікував нове звернення, де повідомив, що досі ведуть розслідування, кого з гостей лякала військова форма. Також, каже, переглянули політику клубу "щодо етики та змісту соціальної відповідальності".

Зазначимо, 27 жовтня Патронатна служба Азову опублікувала свою офіційну позицію, де сказали, що їхній благодійний фонд не долучатиметься до спільних зборів з Young Business club.

Фото: Костянтин і Влади Ліберови

Страх військової форми

Історія з Young Business Club показує значний розрив між фронтом і тилом, вважає Лариса Денисенко. А військова форма в тилу часто асоціюється з «виглядом корупційного представника військкомату», додає вона.

«Розмови про корупційних військовиків, що неправомірно поводяться з потенційними мобілізованими, важливі, бо з такими діями має розбиратися система правопорядку. Але це не має слугувати виправданням свого очевидного ухваленого рішення не мобілізуватися і своїх страхів», — наголосила журналістка. 

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram