ГоловнаСуспільствоПодії

Стрілянина та бійка з поліцейськими в Дніпрі. Що відомо про подію і що кажуть правоохоронці та юристи

29 серпня в Дніпрі поліцейський застрелив чоловіка, який поліз у бійку з правоохоронцями. 

За попередньою версією Державного бюро розслідувань, патрульні намагалися зупинити авто, водій якого порушував правила дорожнього руху. Після того як машину таки зупинили, її керманич поводився агресивно "та мав усі ознаки алкогольного сп’яніння".

Що відомо про цей інцидент і що кажуть юристи?

Перебіг подій

Увечері 29 серпня в мережу виклали відео, зняте неповнолітнім сином водія. На ньому немає початку діалогу патрульних з людьми в машині.

Відео стартує з того, як патрульні, відчинивши дверцята, намагаються дістати з місця водія жінку – впираючись, вона періодично розвертається до хлопця з телефоном і запитує, чи той знімає. Усе це супроводжується лайкою і жінки, і чоловіка, що на пасажирському сидінні. Він усіляко намагається втримати партнерку та допомагає відбиватися від рук патрульних.

Коли поліцейські все ж витягують пані на землю, чоловік виходить з авто і влаштовує бійку з правоохоронцями. До нього, схоже, долучається і партнерка. Поліцейські застосовують перцевий балончик, але пару з автівки це не зупиняє.

На кадрах, які хлопець зняв надворі, видно, як чоловік кинув поліцейського на землю і пішов убік, до жінки, яка "розбиралася" з патрульною. Усе це під вигуки дітей "Папа, давай". У цей момент правоохоронець дістав табельний пістолет – пролунали три постріли. Чоловік упав на землю. Медики, які прибули на місце події, намагалися врятувати його, але поранення виявились летальними.

30 серпня місцеве видання "Дніпро оперативний" оприлюднило відео, на якому автівка порушує правила дорожнього руху. На ньому видно, як автомобіль "Ягуар" з правого ряду повертає ліворуч, просто перед очима патрульних. Далі правоохоронці намагаються зупинити авто.

Також видання опублікувало фото, яке, як зазначено, зроблено через хвилину після того, як автівка порушила правила дорожнього руху. На фото видно, що за кермом – чоловік; жінка, яка опинилася на місці водія, коли патрульні просили пару вийти з машини, – на пасажирському сидінні.

Фото: Дніпро оперативний

Увечері 30 серпня патрульна поліція опублікувала відео з натільної камери патрульного. На ньому – перші хвилини, коли правоохоронці зупинили авто. Вони попросили жінку, яка вже була за кермом, показати водійське посвідчення. Вона сказала, щоб спершу поліцейські показали, де було порушено ПДР. Тим часом чоловік вийшов з машини і став біля вікна. Коли правоохоронці продовжили наполягати на водійському посвідченні, чоловік почав хамити і лаяти правоохоронців. Тоді патрульна попросила відійти його на 20 метрів, на що він відповів: "Я щас позву адвоката, і тобі буде пи**а, поняла?" 

Звернувшись до жінки в машині "нічого, скоро поїдемо", чоловік повернувся в авто. Далі на відео кадри, як патрульні намагаються відчини дверцята і дістати з машини жінку.

У 8-хвилинній відеоверсії, яку опублікували "Схеми", чоловік усе ж зателефонував комусь, сказав, що зв'язується з адвокатом, декілька разів попросив повторити причину зупинки. Патрульний повторив тричі. Після дзвінка чоловік повернувся в машину. Патрульна сказала жінці за кермом: "Ви залишаєтесь на місці". (Напевно, мала на увазі, до приїзду адвоката). Та відразу почала закривати вікно – патрульний спробував зупинити її, після чого вона закричала.

Як з’ясувалося, загиблий – 38-річний Джумбері Сілогава, уродженець смт Петриківка. Посилаючись на дані You Control, ЗМІ зазначають, що основними видами діяльності Сілогави були "роздрібна торгівля з лотків і на ринках", а також організація поховань і наданням суміжних послуг.

Його також підозрюють у співпраці з місцевим кримінальним авторитетом. У Сілогави залишилися двоє синів і дружина, з якою він нещодавно розлучився. У момент інциденту в машині була не вона.

Загиблий Джумбері Сілогава
Фото: telegraf.com.ua
Загиблий Джумбері Сілогава

У цій історії є чимало запитань: як саме вона почалася, як за кермом опинилася жінка? Бо за даними Державного бюро розслідувань, у порушенні ПДР (кермування в нетверезому стані) підозрюють саме чоловіка. 

Обговорюючи цю новину, суспільство розділилося на два табори: тих, хто підтримує дії патрульного, і тих, хто вказує на перевищення повноважень. Перші вважають, що застосування зброї було виправданим, адже чоловік з жінкою чинили агресивний спротив правоохоронцям, а напарниці патрульного загрожувала небезпека. Згодом, до речі, з’явилося фото патрульної, на якому її обличчя в крові, ніс розбитий.

Фото: Патрульна поліція

Другі зауважують, що патрульний не зробив попереджувального пострілу в повітря. А також вважають, що він міг цілитися і по кінцівках, а не стріляти в тулуб.

Офіційно

Інцидент нині розслідує ДБР, вивчає всі обставини. Воно розпочало кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115, ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України:

Убивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Перевищення влади або службових повноважень. Карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Фото: ДБР

У Дніпропетровській обласній прокуратурі повідомили, що затримали поліцейського, який використав зброю.

За даними слідства, водій і пасажири відмовились вийти з авто на вимогу поліцейських. Тоді правоохоронці почали силою витягували потерпілих з авто та використали газовий балончик.

"Під час бійки поліцейський застосував табельну зброю та здійснив три постріли у спину пасажиру", – йдеться в повідомленні.

У Патрульній поліції заявили, що сприятимуть слідству. А співробітникам нададуть повну юридичну підтримку.

"Ситуація важка. Буде зроблений повний розбір, і будуть вжиті певні заходи. І я ще раз повторюю, що кваліфікацію сформує слідство, а висновки зробить суд", – написав перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Олексій Білошицький
Фото: МВС
Олексій Білошицький

Що кажуть юристи

У юридичній компанії "Міллер" проаналізували доступні відеозаписи події в Дніпрі. У спільній заяві правники нагадують, що п. 1 ч. 4 ст. 46 Закону України “Про Національну поліцію” допускає використання поліцейським у виняткових випадках вогнепальної зброї, “зокрема, для відбиття нападу на поліцейського або членів його сім’ї, у випадку загрози їхньому життю чи здоров’ю”.

Водночас, згідно з законом, поліцейський мав попередити про намір застосувати зброю, зазначають у компанії. На відео видно, як патрульний одразу скерував пістолет у бік правопорушника і тричі вистрілив.

“Більше ясності у цю ситуацію можуть дати відеозаписи з бодикамер поліцейських, оскільки на відео не зафіксовано, що робив водій після того, як припинив свій напад на одного з патрульних. За версією, що розповсюджується у соціальних мережах, водій одразу напав на іншу патрульну, у якої потім були зафіксовані тілесні ушкодження”, – зазначають юристи.

У цьому випадку застосовувати зброю без попередження поліцейський не міг, вважають у юридичній компанії. Таку можливість закон допускає, лише якщо:

– особа, яку правоохоронець зі зброєю в руках намагається затримати, продовжує до нього наближатися чи торкатися зброї;

– у разі збройного нападу чи з застосуванням бойової техніки, транспорту чи засобів, які загрожують життю чи здоров'ю людей;

– особа, затримана або заарештована за вчинення особливо тяжкого чи тяжкого злочину, втікає із застосуванням транспортного засобу;

– особа чинить збройний опір; 

– особа намагається заволодіти вогнепальною зброєю.

Юристи додають, що “в законі визначається, що поліцейський може застосовувати вогнепальну зброю тільки з метою заподіяння особі такої шкоди, яка є необхідною і достатньою в такій обстановці, для негайного відвернення чи припинення збройного нападу". Тому протягом розслідування також слід установити, в яку частину тіла стріляв і поцілив правоохоронець.

Фото: Telegran-канал Дніпро оперативний

На аргумент про те, що в машині були діти, в компанії відповідають, що наявність неповнолітніх не дає права нападати на поліцейських. Адже є законні алгоритми дій: звернутися до адвокатів, фіксувати допущені порушення, звернутися на гарячу лінію патрульної поліції, у ДБР тощо.

“Для кваліфікації дій поліцейського саме за ч. 1 ст. 115 КК України, як умисне вбивство, слідчі ДБР повинні будуть довести існування у поліцейського наміру та бажання саме спричинити смерть водія. З практики, у подібних ситуаціях це вкрай спірне питання, але воно прямо впливає на існування складу кримінального правопорушення у діях поліцейського. Як правило, це доводиться комплексом доказів”, – пояснюють у компанії "Міллер".

Експерти вважають, що слідчі ДБР повинні встановити докладний розвиток події та що їм передувало, а також психологічний стан учасників.

У юридичній компанії додають: “Відверто дивує, що у мережі відсутня будь-яка інформація про розслідування у окремому провадженні саме факту нападу на поліцейських. На нашу думку, має бути зареєстровано окреме провадження за ст. 345 КК України (насильство щодо працівника правоохоронного органу), у якому буде надана також оцінка діям водія та пасажирки авто. Це у свою чергу забезпечить повноту розслідування дій поліцейського та допоможе відповісти на питання, чи дійсно присутній факт перевищення службових повноважень”.

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram