ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський указом констатував неможливість проведення переговорів з президентом РФ В. Путіним

Також він схвалив текст звернення щодо вступу до НАТО. 

Зеленський указом констатував неможливість проведення переговорів з президентом РФ В. Путіним
Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський підписав указ про рішення Ради національної безпеки і оборони "Щодо дій України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави, з метою гарантування безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності".

Рішення було ухвалено 30 вересня – у день, коли президент РФ оголосив про незаконне "приєднання" Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей до Росії. Документ оприлюднено на сайті президента.

Першим пунктом в указі констатується неможливість проведення переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним. Зеленський вже говорив про це у зверненні до українців, але тепер це закріплено законодавчо. Він наголошував, що перемовини неможливі саме з Путіним, а не з іншим російським президентом. 

Другий пункт – схвалення тексту Спільного звернення президента України, голови Верховної Ради України та прем’єр-міністра України до Організації Північноатлантичного договору. Це стосується заявки України на вступ до НАТО в прискореному вигляді – без ПДЧ. 

Третій – доручення уряду підготувати пропозиції щодо багаторівневої системи гарантування безпеки на основі багатосторонніх і двосторонніх угод, які спрямовані на доведення оборонного потенціалу України до рівня, що забезпечуватиме гарантовану відсіч збройній агресії Російської Федерації, посилення військової підтримки з нарощування українських оборонних спроможностей, сприяння розвитку оборонно-промислового комплексу і суттєвого збільшення масштабу та обсягів індивідуальної і колективної підготовки українських військовослужбовців.

Четвертий – доручення в умовах ескалації з боку Російської Федерації Кабінету Міністрів забезпечити посилення обороноздатності держави шляхом збільшення постачання військово-технічної допомоги Україні. 

Пʼятий – рекомендувати Верховній Раді України з метою підвищення стійкості держави прискорити прийняття відповідних законопроєктів щодо належного санкційного та іншого реагування на ескалацію з боку Російської Федерації.

Після того як Україна підписала заявку на вступ до НАТО, її рішення зразу підтримали девʼять із 30 країн Альянсу. Для вступу потрібна згода всіх членів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram