ГоловнаСуспільствоПодії

Хакери атакували сайти уряду та "Дію"

Застосунок "Дії" працює.

Хакери атакували сайти українських міністерств та порталу "Дія". Деякі вебсторінки не відкриваються, а на сайті Міністерства закордонних справ розміщена погроза. 

"Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в глобальну мережу. Всі дані на компʼютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі", – йдеться в картинці на сайті.

Аналогічний текст написано ще російською і польською. Ця картинка була розміщена й на інших сайтах. 

Фото: скрін МЗС

Речник МЗС Олег Ніколенко в Twitter написав, що внаслідок масованої хакерської атаки вебсайти МЗС та низки інших державних органів тимчасово не працюють. 

"Наші спеціалісти вже займаються відновленням роботи ІТ-систем. Перепрошуємо за можливі незручності", – додав він. 

На сайті Міносвіти і науки погроз нема, але він не працює. На сторінці МОН у Facebook повідомили, що глобальна атака відбулася в ніч з 14 на 13 січня.

Портал "Дія" не відкривається також, але працює додаток, підвантажені документи в ньому збереглися.

Сайт Дії
Фото: скрін Дія
Сайт Дії

Вебсайти уряду, Міненерго, Мінзахисту довкілля, Мінмолоді та спорту, Державної служби з надзвичайних ситуацій і Держказначейства не завантажується, Міністерства внутрішніх справ, Міноборони, Мінінфраструктури, Мінкульту, МОЗ, Мінреінтеграції, Мінʼюсту і Мінфіну станом на 8 ранку – працюють коректно.

Оновлено. Речник Кіберальянсу Шон Таунсенд у Facebook звернув увагу, що російське агентство "РИА Новости" дуже оперативно написали про злам українських сайтів – серед ночі, через дві години після атаки.

"В EXIF картинки (з погрозами трьома мовами. – Ред.) координати вказують на парковку біля школи економіки у Варшаві, але я вважаю, що все це зроблено навмисне, щоб посварити Україну і Польщу", – зазначив він. 

В СБУ повідомили, що, за наявною інформацією, витоку персональних даних під час атаки не було. 

На сторінці "Дії" в Facebook також заявили, що витоку персональних даних не відбулося. Інші сайти відновлять роботу найближчим часом. 

"Мобільний застосунок Дія працює в штатному режимі. Дія — безпечний продукт, що не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів. Портал Дія відключено, як і низку інших урядових сайтів. Це необхідно для локалізації проблеми та запобігання поширення атаки на інші ресурси", – зазначили в "Дії".

У липні 2021 хакери вчинили атаки на сайти СБУ і президента України. Тоді в Держспецзвʼязку повідомили, що за пів року заблоковано понад 1,1 млн атак різних видів на державні інформаційні ресурси, крім того - заблоковано понад 250 DDoS-атак.

У листопаді 2019 міністр цифрових технологій Михайло Федоров казав, що вважає роль кібербезпеки трохи перебільшеною. Він зазначав, що після серії атак у 2016 році Україна значно поліпшила позиції у сфері кіберзахисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram