ГоловнаСуспільствоЖиття

Міжнародні навчання Sea Breeze-2021 у Чорному морі завершено (оновлено)

Після офіційної частини кораблі відправляться до Болгарії.

Багатонаціональні військові навчання Sea Breeze-2021 завершено.

Про це йдеться на Facebook-сторінці ВМС ЗС України.

“Усі покладені завдання виконано в повному обсязі”, – зазначив командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Після офіційного завершення навчань кораблі відправляться до Болгарії, пише Interfax.com.ua.

Оновлення 15:43. Керівництво навчань зазначило, що це наймасштабніші навчання цієї серії, в якій брали участь представники понад 30 країн, пише armyinform.com.ua.

Неїжпапа подякував усім учасникам навчань за високий рівень підготовки та ефективне виконання завдань.

“Наші кораблі пройшли більше ніж 12 тисяч миль, наші водолази більше ніж 330 разів спускалися під воду, пілоти більше ніж 80 годин провели у повітрі, українські й американські морські піхотинці, військові Молдови та Грузії спільно відпрацьовували заходи на суходолі у трьох областях України. Це вкотре продемонструвало нашу спроможність відпрацьовувати спільні завдання за стандартами НАТО”, – зазначив контрадмірал.

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Він додав, що “Сі Бриз – 2021” – ще “одна наша спільна перемога, яка дає можливість бути разом у морі, в повітрі та на суші”.

За словами першого заступника секретаря РНБО генерал-полковника Михайла Коваля, всі заходи, які проводилися під егідою навчань “Сі Бриз”, мають важливе значення для стабільності в Азово-Чорноморському регіоні нашої держави, адже завдання, які виконувалися, є чіткою пересторогою для агресора у тому, що ми готуємося дати гідну відсіч.

Також під час навчань підрозділи ВМС ЗС України проходили оцінювання за стандартами НАТО. Зокрема пройшли самооцінювання патрульні катери “Слов’янськ” і “Старобільськ”, а також рота морської піхоти ВМС.

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

“Навчання “Сі Бриз”, починаючи ще з 1997 року, завжди стосувалися глобального партнерства заради миру і світ продовжує чути цей чіткий меседж. За останні 2 тижні було опубліковано близько 15 тисяч статей 35 мовами. Світ розуміє, що ці навчання не є відповіддю будь-якій країні чи реакцією на будь-які події. Це чітка демонстрація нашої спільної рішучості та готовності просувати мир та стабільність в регіоні”, – сказав заступник командира тактичної групи “65” 6-го флоту ВМС США капітан 1 рангу Кайл Гант.

Нагадаємо, в Одесі 28 червня відбулося урочисте відкриття міжнародних навчань "Сі Бриз-2021". Участь у заході взяли представники близько 30 країн-партнерів, що залучені до маневрів. Для участі в навчаннях до Одеси прибув ракетний есмінець США USS Ross.

Цьогорічні навчання є наймасштабнішими за понад 20 років.

Речник Пентагону США Джон Кірбі заявив, що організовані Україною та США військові навчання "Сі Бриз" у Чорному морі спрямовані на підтримку стабільності в регіоні шляхом покращення взаємодії країн-членів НАТО та партнерів.

Раніше Росія закликала США і НАТО відмовитися від проведення спільних із Україною військових навчань Sea Breeze-2021 у Чорному морі. У посольстві країни-агресора вважають, що навчання "заохочують мілітаристські настрої в Києві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram