ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Геморой у чоловіків: причини і симптоми

Досить часте явище, ретельно приховуване сильною половиною людства, - геморой. Це одне з найпоширеніших і делікатних проктологічних захворювань, пов'язаних з утворенням вузлів навколо прямої кишки. Йому більш схильні чоловіки, ніж жінки, причому в самому різному віці – недуга значно «помолодшала» і зустрічається навіть до 30 років. Провокуючих чинників величезна кількість, починаючи від малорухливого способу життя, нездорового і незбалансованого харчування, закінчуючи хронічним запором або проносом і спадковістю. Також до факторів-«провокаторів» відносяться шкідливі звички, ожиріння, важка фізична праця, постійні стреси.

З різних причин в прямій кишці порушується баланс між припливом і відтоком крові з гемороїдальних вен. Вони не справляються з навантаженням і переповнюються кров'ю, їх стінки розтягуються і деформуються, утворюючи своєрідні шишки. У таких випадках допомагають свічки від геморою та інші спеціальні препарати: https://www.apteka24.ua/medikamenty/lechenie-gemorroja/svechi-ot-gemorroya/, створені для ефективного лікування. Відповідний засіб призначає тільки лікар при вираженій симптоматиці. На різних стадіях патологія може проявлятися:

· невеликим печінням або свербінням в області ануса,

· нетривалим відчуттям стороннього предмета в задньому проході,

· почуттям неповного спорожнення,

· мокнучими слизовими виділеннями,

· випаданням вузлів і характерною кровотечою при дефекації,

· гострим болем при ходьбі, сидінні і в нічний час,

· нетриманням калових мас,

· набряками і гіперемією анальної області,

· гнійними процесами.

Як швидко і ефективно побороти хворобу

Чим раніше виявлені симптоми і призначено правильне лікування проктологом, тим більше шансів позбутися від підступної хвороби. Запускати патологію категорично не можна – крім дискомфорту і болю, вона тягне за собою серйозні ускладнення. Боротися з нею допомагає виключно комплексний підхід, який включає дієві методи:

· відмова від спиртного і сигарет,

· виключення стресів і надмірних фізичних навантажень,

· нормальна рухова активність в побуті;

· включення в раціон клітковини, фруктів і овочів,

· попередження запорів і проносу,

· дотримання нормального питного режиму,

· нанесення місцевих препаратів і прийом системних ліків,

· малоінвазивні техніки,

· радикальна хірургія при необхідності.

На першій стадії в більшості випадків досить коригування звичного способу життя і ректальних свічок від геморою, іноді – вичікувальної тактики з регулярним відвідуванням лікаря раз на півроку. На другій стадії часто вдаються до склеротерапії, електрокоагуляції, кріотерапії та інших технік для безпосереднього впливу на гемороїдальні вузли. Третя стадія вимагає застосування мазей, тому що вузли зазвичай знаходяться вже зовні, а остання четверта – видалення хірургічним шляхом.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram