ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Астрономи знайшли найближчу до Землі чорну діру

Вона віддалена від Сонця на тисячу світлових років.

Астрономи знайшли найближчу до Землі чорну діру
Фото: NASA/Dana Berry/SkyWorks Digital

Група астрономів з Європейської південної обсерваторії (ESO) та інших інститутів виявила чорну діру, яка ближче до Сонячної системи, ніж усі інші, відомі нині.

Нижня межа маси цієї чорної діри оцінюється в 4,2 мас Сонця, а відстань до системи - в одну тисячу світлових років.

Стаття опублікована в журналі Astronomy & Astrophysics, пише N + 1.

Донедавна найближчою до Землі відомою чорною дірою вважався один з компонентів рентгенівської подвійної A0620-00, розташованої на відстані трьох тисяч світлових років від нас у сузір'ї Єдинорога. Тепер група астрономів на чолі з Томасом Рівініусом (Thomas Rivinius) з Європейської південної обсерваторії повідомила про виявлення ще ближчої чорної діри в потрійний зоряній системі HR 6819, яка віддалена від Сонця на тисячу світлових років. Систему видно неозброєним оком у південному сузір'ї Телескопа в ясну безмісячну ніч.

Відкриття було зроблено під час вивчення системи за допомогою спектрографа FEROS (Fibre Extended Range Optical Spectrograph), встановленого на 2,2-метровому телескопі MPG в обсерваторії Ла-Силья в Чилі.

HR 6819 складається з Ве-зірки, яка розміщена на широкій орбіті навколо тісної пари з зірки типу B3 III і невидимого компаньйона на круговій орбіті. Період обертання тісної подвійної становить 40 земних днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram