ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін оголосив про введення електронних лікарняних

Лікарі будуть оформляти їх через простий вебінтерфейс з використанням цифрового підпису.

Кабмін оголосив про введення електронних лікарняних
Дмитрий Дубилет
Фото: Макс Левин

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет анонсував запуск електронних лікарняних із квітня.

Про це він написав у фейсбуці.

"Сьогодні ми на Кабміні прийняли постанову, що стосується одного з моїх улюблених проєктів. У моєму персональному списку проєктів він входить у топдвадцятку. Зустрічайте - електронні лікарняні! Сьогодні прийняли відповідну постанову. Повинні запуститися вже у квітні з простим рішенням, а вже влітку інтегруватися з eHealth і медичними інформаційними системами", - повідомив Дубілет.

Він додав, що замість офіційних лікарняних паперових бланків лікарі будуть оформляти їх через простий вебінтерфейс з використанням цифрового підпису.

"Чому це круто? Відразу кілька причин. 1. З лікарняними відбувається багато шахрайства. Їх можна купити в інтернеті за 200 грн (погуглити). Бізнес і держава витрачають на фейкових лікарняних мільярди гривень на рік. Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробити їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові буде складніше, тому що тепер все автоматично фіксується і аналізується в єдиній електронній системі. 2. Громадянам можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний. Лікар ставитиме термін лікарняного за замовчуванням, і він може закриватися без візиту. 3. Прибираємо зайву бюрократію. Інформація у фонд і роботодавцю передається автоматично, без довгого кругообігу паперових бланків. 4. Можливо, ви пам'ятаєте новину минулого року, коли в країні закінчилися бланки суворої звітності для цих листів? З новою системою ці бланки не будуть потрібні", - зазначив Дубілет.

Нагадаємо, 2018 року повідомляли, що електронні лікарняні повністю замінять паперові довідки вже 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram