ГоловнаСуспільствоВійна

Після катастрофи MH17 Нідерланди готували військову операцію на Донбасі, щоб забрати останки загиблих, - Telegraaf

Секретну місію скасували останньої миті.

Після катастрофи MH17 Нідерланди готували військову операцію на Донбасі, щоб забрати останки загиблих, - Telegraaf
Фото: EPA/UPG

Уряд Нідерландів готував військову операцію на Донбасі, щоб забрати останки загиблих після авіакатастрофи малайзійського рейсу MH17. Про це повідомив нідерландський портал Telegraaf.

Після катастрофи 17 липня 2014 року тисяча бійців нідерландської армії були готові до військової операції на територіях окупованого Донбасу, але останньої миті операцію скасували.

Ресурс пише, що катастрофа сталася в четвер, після неї прем'єр Марк Рютте виглядав безсилим, оскільки ситуація з репатріацією загиблих так і не прояснялася. У той самий час бойовики на Донбасі збирали останки жертв і використовували їх як інструмент для ведення переговорів з Україною. Крім того, на місці катастрофи вони збирали цінні речі і стирали важливі сліди для розслідування причин трагедії.

У зв'язку із цим нідерландська влада таємно опрацьовувала військове втручання на Донбас, а з 20 липня в армійському штабі країни проходили зустрічі для планування цієї операції.

План полягав у тому, щоб тисяча військових 11-ї аеромобільної бригади увійшла в район катастрофи MH17 з легким озброєнням і тим, що помістилося б у рюкзаки.

Передбачалося, що військові самостійно змогли б зайняти позиції й утримувати контроль на місці катастрофи площею 35 квадратних кілометрів.

При цьому нідерландські військові мали забезпечити можливість роботи слідчих. Зазначають, що Австралія втратила в цій катастрофі 27 своїх громадян, і не виключено, що вона також могла б послати тисячу своїх військових на Донбас.

Підготовка до операції розпочалася 20 липня, очікувалося, що загін буде готовий вирушити в Україну через 48 годин, остаточний наказ мали оголосити ввечері 23 липня. Однак потім бойовики передали останки - і Нідерланди скасували операцію.

На нідерландську військову місію багатьох членів загону переправили з місій в інших країнах. Зокрема, частина підрозділів перебувала на навчаннях у Португалії. Їх відкликали для участі у військовій операції в Україні, проте поки солдати летіли в Нідерланди, уряд вирішив скасувати місію.

У результаті 22 липня поїзд з останками жертв авіакатастрофи прибув із Тореза Донецької області до Харкова, а наступного дня літак ВПС Нідерландів евакуював останки з України. На Донбасі залишилася судово-медична експертиза, а Нідерланди направили туди сорок неозброєних поліцейських.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777, який виконував рейс MH17 "Малайзійських авіаліній", зазнав аварії над Донбасом. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Більшість жертв - громадяни Нідерландів.

У травні 2018 року Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську.

Розгляд кримінальної справи за підсумками розслідування причин катастрофи лайнера "Малайзійських авіаліній", що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, судова колегія почне 9 березня 2020 року.

У лютому голова міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) розслідування катастрофи малазійського Boeing рейсу МН17, генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербек заявив, що група має свідка того, що літак збили ракетою. Крім того, в цій справі є кілька рівнів доказової бази.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram