ГоловнаСуспільствоПодії

Голова Міжнародної слідчої групи заявив, що є свідок запуску ракети по МН17

У цій справі є кілька рівнів доказової бази.

Голова Міжнародної слідчої групи заявив, що є свідок запуску ракети по МН17
Фото: EPA/UPG

У міжнародної Спільної слідчої групи (JIT) розслідування катастрофи малайзійського Boeing рейсу МН17 є свідок того, що літак збили ракетою. Про це повідомив голова групи, генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербек, пише CBS.

Також слідство не сумнівається, що літак був збитий російською системою "Бук". За словами розслідувачів, є кілька рівнів доказів того, що зброєю є "Бук". Його ракетна боєголовка заповнена унікальною метеликоподібною шрапнеллю. Її осколки знайдено в тілах екіпажу.

Другий рівень доказів - тисячі перехоплених телефонних дзвінків із проросійських збройних формувань. І третій рівень - свідчення місцевих жителів. На питання про те, чи є свідки запуску ракеті, Вестербек відповів ствердно. "Я сказав би, що в мене є очевидець. І скільки, я не сказав - скільки", - заявив Вестербек.

Вестербек заявив, що немає сумнівів у тому, що ракетна система надійшла із 53-ї бригади збройних сил Російської Федерації, але "невідомо, хто натискав на кнопку".

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777, який виконував рейс MH17 "Малайзійських авіаліній", зазнав катастрофи над Донбасом. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Більшість жертв - громадяни Нідерландів.

У травні 2018 року Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в Курську.

Розгляд кримінальної справи за підсумками розслідування причин катастрофи лайнера "Малайзійських авіаліній", що летів рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, судова колегія почне 9 березня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram