ГоловнаСуспільствоПодії

У Житомирській області викрили незаконний видобуток піску на 14 мільйонів гривень

Зловмисник оформив громадянство РФ і, ймовірно, переховується від закону в Криму.

У Житомирській області СБУ блокувала незаконний видобуток піску на території одного з лісових агрогосподарств. Збиток державі оцінили на 14 мільйонів гривень. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Фото: СБУ

Навесні 2015 року Житомирська облрада передала 40 га земель держпідприємства «Коростишівський держлісгосп АПК» у користування місцевій видобувній фірмі. Зі свого боку підприємство почало розробку надр із грубим порушенням процедури оформлення дозвільних документів, після чого прокуратура оскаржила рішення облради.

Вищий адміністративний суд на початку 2016 року задовольнив клопотання прокуратури і повернув ділянку у власність комунальному підприємству «Житомироблагроліс».

Незважаючи на заборону, видобувна компанія продовжила незаконну розробку надр. Із застосуванням важкої екскаваторної техніки ділки зняли ґрунтовий покрив на ділянці понад півгектара, облаштувавши стихійний кар'єр завглибшки 3 метри.

Фото: СБУ

Ініційовані експертизи показали, що за цей час зловмисники встигли незаконно видобути 25,5 тисячі кубічних метрів піску, у результаті чого державі завдано збитків на більш ніж 13,5 мільйонів гривень.

Екологи також підтвердили, що земельна ділянка зазнала незворотної шкоди і не підлягає відновленню.

У рамках кримінальних проваджень, відкритих за ч. 1 ст. 239-1 (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель), ст. 254 (безгосподарське використання земель), ч. 1 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) КК України, директору цього підприємства повідомили про підозру.

СБУ має намір оголосити його в розшук, оскільки, за даними слідства, щоб уникнути відповідальності перед законом, він отримав громадянство РФ і тепер переховується в тимчасово анексованому Криму.

Нагадаємо, 10 грудня депутату місцевої ради Київської області повідомили про підозру в незаконному видобутку і продажу піску в особливо великих розмірах.

Імовірно, він заволодів понад 579 тис. тоннами піску з дна озера в Дарницькому районі Києва у 2017 - 2018 роках і організував його подальшу реалізацію.

Експертиза підтвердила заподіяння такими діями шкоди територіальній громаді міста Києва на суму майже 32,5 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram