ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Літак з українцями вилетів з Уханя (оновлено)

На борт не пустили 4 людей і собаку.

Літак авіакомпанії SkyUp з українцями вилетів з китайського міста Ухань, що стало осередком епідемії коронавірусу COVID-19.

Про це йдеться на сайті посольства України в Китаї.

Літак піднявся в повітря о 00:30 за місцевим часом (18:30 за Києвом). Орієнтовний час прибуття в Україну - 8 година ранку. Дорогою в Україну лайнер здійснить технічну посадку в Алмати, там зійдуть на землю двоє громадян Казахстану.

Фото: china.mfa.gov.ua

Фото: china.mfa.gov.ua

Літак доставить з Китаю 48 громадян України та 27 іноземців: 8 громадян Аргентини, 5 - Домініканської Республіки, 5 - Еквадору, 4 - Сальвадору, 2 - Коста-Рики і по 1 - Ізраїлю, Чорногорії та Панами.

Оновлення. Пізніше з'явилася інформація, що на борт не пустили 4 людей із 77 заявлених.

"На етапі огляду китайськими медиками не допущено на борт 4 людей: 3 з них українці і 1 - іноземка. Після цього українські фахівці, медики, які супроводжують цей рейс, провели додатково фінальний огляд. Всього на борт допущено 73 людей. Недопущені до евакуації перебувають під наглядом китайських лікарів і на постійному зв'язку з консульською службою", - сказав заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Він попросив не створювати паніку, зберігати здоровий глузд і розуміння, що в будь-якій ситуації треба залишатися людьми.

"Ми забираємо людей, які і так переживають непростий період. Серед евакуйованих сім'я з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти. Наш обов'язок - забрати їх і створити максимально комфортні умови. Це стосується не тільки організації перельоту та облаштування їхнього побуту, а й прийняття їх іншими українцями", - додав заступник міністра.

Оновлення 23:57. Стало відомо про те, що українку Анастасію Зінченко не пустили на борт літака через проблеми з документами на собаку.

Дівчина заявила, що представник посольства повідомив їй, що із собакою вона не зможе евакуюватися.

"Мої старання потрапити з Мішею додому і результат... Я знайшла вчора машину, зібрала всі документи і забрала клітку для його (собаки, - ред.) перевезення, відправила всі документи в першій половині дня в посольство. Моє повідомлення і запитання про собаку ігнорували. Після чого співробітник і представник від посольства України мені подзвонив і сказав, що я із собакою евакуюватися не можу", - написала Анастасія в instagram.

За словами дівчини, в посольстві України її запевняли, що відмова в провезенні собаки була отримана від китайської сторони, але в МЗС заявили, що інформації про збір всіх документів не отримали.

Як відомо, пасажирів літака разом з екіпажем і представниками інших служб, залучених до евакуації, помістять на 14-денну обсервацію. Місце ізоляції людей тримають у таємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram