ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд може звільнити з-під варти беркутівців з "чорної роти" для обміну, - адвокат (оновлено)

Апеляційний суд розгляне зміну запобіжного заходу ексберкутівцям 27 грудня.

Суд може звільнити з-під варти беркутівців з "чорної роти" для обміну, - адвокат (оновлено)
Фото: Мария Лебедева

Сьогодні в Апеляційному суді можуть звільнити з-під варти колишніх беркутівців з "чорної роти" для обміну.

Про це розповіла в коментарі LB.ua адвокат Євгенія Закревська.

"Є два способи, щоб осіб, які щойно отримали вирок, юридично "очистити" для обміну. Обидва випадки я вважаю незаконними. Перший - зміна запобіжного заходу шляхом подачі клопотання прокурора... але цього не сталося і вже не станеться, оскільки суди першої інстанції будуть засідати до Нового року... І другий - це клопотання про зміну запобіжного заходу від захисту, яке подається після рішення про продовження запобіжного заходу. Це питання розглядається в апеляції, і це стало можливим після рішення Конституційного Суду влітку цього року... Власне, ми бачимо реалізацію другого сценарію", - пояснила Закревська.

Закревська разом з постраждалими сьогодні вранці подала клопотання до Апеляційного суду як превентивний захід, щоб суд вчасно поінформував потерпілих про засідання. За її словами, вже були ситуації, коли суд не повідомляв про розгляд апеляційних скарг щодо зміни запобіжного заходу обвинуваченим у справах Майдану.

"Для того, щоб цього уникнути, ми подали заяви про те, що хочемо брати участь у засіданні, просимо нас повідомити і не розглядати без нашої участі", - сказала Закревська.

Вона додала, що постраждалі й адвокати потерпілих виступають проти зміни запобіжного заходу ексберкутівцям.

"Такий перебіг подій неприпустимий, беркутівці повинні відповісти за свої злочини, - сказав потерпілий у справі Степан Сольчаник, брат убитого Богдана Сольчаника. - Це просто абсурд, якщо їх обміняють. Виходить так, що Росія втручається у внутрішній судовий процес України, це є безпрецедентним в історії України. Вийшло так, що прокурорів не вдалося "нагнути". Обмін готує Адміністрація президента. Не вдалося їх зламати, натиснути, щоб вони подали це клопотання. Відбуватимуться спроби "натиснути" на Апеляційний суд, щоб Апеляційний суд змінив їм запобіжний захід".

На думку Степана Сольчаника, беркутівці не є військовими злочинцями або полоненими, тому не можуть підлягати обміну. Таку ж позицію висловив потерпілий Володимир Храпаченко, батько убитого Олександра Храпаченка.

Оновлення 20:58. Київський апеляційний суд призначив дату судового розгляду апеляційних скарг в кримінальному провадженні щодо колишніх співробітників підрозділу особливого призначення "Беркут".

Пресслужба суду повідомляє, що розгляд апеляційних скарг, поданих обвинуваченими на рішення Святошинського районного суду Києва від 19 грудня 2019 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно обвинувачених, призначене на 12.00 27 грудня.

Нагадаємо, 19 грудня судді Святошинського суду продовжили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою трьом ексберкутівцям Олегу Янішевському, Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну ще на два місяці, а захист традиційно подав апеляцію на це рішення. За інформацією адвоката, справу першої інстанції вже передали до Апеляційного суду Києва, її розгляд може бути призначено на будь-який час у найближчі три дні.

У ЗМІ з'явилася інформація про те, що Аброськіна, Зінченка, Янішевського, Тамтуру і Маринченка, готуються обміняти на українських полонених, яких утримують на окупованих територіях.

Інформація про можливий обмін прозвучала від адвоката ексберкутівців Валентина Рибіна. На своїй сторінці в Facebook він повідомив, що зі списку викреслили трьох з п'яти ексберкутівців, обвинувачених у вбивствах 49 осіб. Ішлося про тих ексберкутівців, яким продовжили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Минулого тижня суд відпустив уже другого з п'яти ексберкутівців - Олександра Маринченка - під домашній арешт.

Раніше Святошинський суд відпустив під домашній арешт Сергія Тамтуру, а в жовтні навіть дозволив йому зняти електронний браслет, щоб "влаштуватися на роботу".

Решта підозрюваних у розстрілах на Інститутській переховуються від слідства в Росії, в тому числі командир роти "Беркута" Дмитро Садовник. Росія навіть надала Садовнику громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram