ГоловнаСуспільствоЖиття

Рябошапка вирішив просто під час судового засідання замінити прокурорів у справі про розстріл Небесної Сотні

"Ексберкутівці" підтримали заміну прокурорів.

Рябошапка вирішив просто під час судового засідання замінити прокурорів у справі про розстріл Небесної Сотні
Фото: Макс Левин

Суддя Апеляційного суду Васильєва під час слухання апеляційної скарги у справі про розстріл Небесної Сотні зачитала постанову генерального прокурора Руслана Рябошапки про те, що у справу вводять нову групу прокурорів, а прокурорів, які підтримували обвинувачення у справі - Олексія Донського, Яніса Симонова, Ігоря Земського і Дениса Іванова - виключають з групи прокурорів.

Група нових прокурорів з'явилася під час перерви у справі, і під час зачитування розпорядження вони стояли за спинами прокурорів Земського, Донського, Іванова і Симонова.

Суддя після наради ухвалила рішення додати частину прокурорів, про яких йдеться в постанові, до наявної групи, а саме, занести до групи прокурорів Куцого, Суботіна і Шевеленка. "Вирішуйте з генеральним прокурором питання своїх повноважень", - повідомила суддя.

Нагадаємо, в Апеляційному суді Києва сьогодні розглядають апеляційну скаргу "ексберкутівців" Олега Янішевського, Олександра Маринченка, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтури, обвинувачених у злочинах, що призвели до смерті 49 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Скаргу було подано на рішення Святошинського суду про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Адвокати потерпілих і прокурори у справі, які досі підтримували обвинувачення, заявили про те, що необхідний час для прояснення повноважень прокурорів і вивчення ситуації.

Нагадаємо, що напередодні надійшла інформація про занесення "ексберкутівців" до списку на обмін. Адвокат потерпілих Євгенія Закревська пояснила, що є тільки два юридично правильних сценарії - або дочекатися вироку обвинуваченим у суді першої інстанції, або через Апеляційний суд зняти з них обмеження свободи пересування. В суді, за її словами, реалізується другий сценарій.

Прокурори у справі, які підтримували обвинувачення досі, не подавали клопотань про те, щоб обвинуваченим пом'якшили запобіжний захід, і заперечують таку можливість.

Прокурор Олексій Донський поставив під сумнів питання повноважень усіх прокурорів у справі і просить перерву, однак суддя наполягає на продовженні розгляду справи.

Адвокат Закревська заявила, що нові прокурори не можуть так швидко бути ознайомлені з багатотомною справою, яку слухали кілька років, і висловила побоювання, що вони можуть бути упередженими. Вона заявила відвід новим прокурорам.

Обвинувачені "ексберкутівці" висловилися проти відводу новим прокурорам, а один з них - Сергій Зінченко заявив, що на його думку, попередні прокурори маніпулювали, а тепер у справу увійшли прокурори, які оцінять справу об'єктивно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram