ГоловнаСуспільствоПодії

НАБУ затримало 10 осіб за схеми на Київській митниці (оновлено)

Серед затриманих - заступник начальника митниці Тупальський.

НАБУ затримало 10 осіб за схеми на Київській митниці (оновлено)
Фото: Надано автором

Детективи Національного антикорупційного бюро 26 листопада прийшли з обшуком у дім заступника начальника Київської митниці Сергія Тупальського. На своїй сторінці у Facebook він заявив, що не в курсі, з якою справою пов'язані слідчі дії.

"У цю хвилину у мене вдома відбуваються обшуки. Поки що точно не можу сказати, в рамках якої справи. Але впевнений, що за короткий час безпідставність проведення обшуків і звинувачень, які сьогодні будуть лунати зі ЗМІ в мою сторону, буде доведено вкотре", - написав Тупальський.

Як додали в "Українській правді" з посиланням на власне джерело, у заступника голови Київської митниці не тільки провели обшук - його самого затримали. Повідомляють також, що ця справа пов'язана з "одним з найвідоміших контрабандистів України", одеським бізнесменом Вадимом Альперіним, підозрюваним у дачі детективам НАБУ хабара в розмірі $800000.

Оновлення 13:00. Пресслужба НАБУ повідомила, що у вівторок було затримано 10 осіб за підозрою в злочинах, пов'язаних із порушенням митного законодавства. Серед них - сім співробітників органів митного контролю.

Їм закидають ч.2 ст.364 (зловживання службовим становищем), ч.3 ст.212 (ухилення від сплати податків), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу.

Сам Тупальський заявив, що обшуки проходять у співробітників Київської митниці в рамках "відомої" справи дворічної давності.

У жовтні 2017 року на депозитних рахунках Київської митниці арештували 450 млн грн у рамках справи про мінімізацію митних платежів.

У НАБУ тоді повідомляли, що низка компаній-імпортерів за участю окремих посадових осіб ДФС намагалися розмитнити товар, ввезений в Україну за заниженою ціною, свідомо вказуючи в декларації суми, які були кардинально нижчими від ринкових. Працівники митниці декларації не приймали і коректували розмір платежу, що підпадає під сплату, увідповіднюючи його до вимог Митного кодексу України.

Імпортери платили різницю між заявленою та донарахованою сумами митних платежів і забирали товар для подальшої реалізації всередині країни, але потім у судах домагалися скасування рішення про донарахування митних платежів.

У листопаді 2017 року НАБУ і Генеральна прокуратура затримали людину, яка пропонувала одному зі співробітників НАБУ хабар у розмірі $800 тис., щоб закрити справу. Пізніше пресслужба Генпрокуратури повідомила, що "відомому в кримінальних колах одеському контрабандисту" оголошено підозру. При цьому на той момент генпрокурор Юрій Луценко у Facebook прямо вказав ім'я Альперіна.

Вадим Альперін
Фото: Скріншот відео
Вадим Альперін

У грудні Альперін вийшов під заставу 21 млн гривень. Улітку 2018 ГПУ і НАБУ завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою одеського бізнесмена Вадима Альперіна в дачі хабара співробітнику бюро.

У серпні 2019 НАБУ звинуватило Юрія Луценка в необґрунтованій зміні підслідності кримінального провадження, яке пов'язане з компаніями одеського бізнесмена Вадима Альперіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram