ГоловнаСуспільствоПодії

ДБР спіймало працівників СБУ на хабарі за обіцянки не давати хід деяким справам

Есбеушники вимагали хабарі від підприємців за обіцянки не складати на них протоколи.

ДБР спіймало працівників СБУ на хабарі за обіцянки не давати хід деяким справам
Фото: РБК

ДБР викрило корупційну схему працівників Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування СБУ (ДОДТЛ). Про це у фейсбуці повідомила заступниця директора ДБР Ольга Варченко.

За попередньою версією слідства, працівники департаменту систематично вимагали й отримували хабарі від підприємців за обіцянки не складати протоколи про виявлені порушення і не давати хід справам. З кожного підприємця правоохоронці вимагали від 20 до 300 тисяч гривень.

Отримані гроші відмивали через низку підконтрольних підприємств. ДБР уже провело обшуки в приміщеннях ДОДТЛ і за місцем проживання фігурантів цієї справи.

За попередньою версією, схема полягала в тому, що перший заступник начальника ДОДТЛ давав своїм підлеглим (керівникам управлінь і відділів) перелік підприємців, у яких необхідно вимагати гроші. Потім він давав чітку команду - тиснути морально, поки підприємці не сплатять певну суму.

Гроші, сплачені підприємцями, переказували на рахунки благодійного фонду, після чого їх переказували на підконтрольні правоохоронцям підприємства.

Частина грошей проходила за документами як оплата за здійснення низки ремонтних робіт в адміністративних будівлях департаменту, закупівля будматеріалів і зарплата майстрів, іншу частину - готівкою передавали залученим до схеми есбеушникам.

Зараз вирішується питання про вручення підозри, а також обрання запобіжного заходу. За скоєний злочин КК України передбачає покарання за ст. 368 (одержання хабара) - позбавлення волі на термін до 10 років із забороною обіймати певні посади та займатися певною діяльністю упродовж 3 років.

Нагадаємо, 22 листопада ДБР оголосило в розшук підозрюваного в держзраді підполковника СБУ. Досудовим слідством встановлено, що співробітник СБУ за завданням і в координації зі спецслужбами Росії збирав і передавав відомості, що містять державну таємницю.

Його підозрюють також у дезертирстві, незаконному придбанні спеціальних технічних засобів отримання інформації і зберіганні боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram