ГоловнаСуспільствоВійна

У штабі ООС спростували дані ОБСЄ про вибухи на ділянці розведення на Донбасі

Спостерігачі могли помилитися в оцінці відстані.

У штабі ООС спростували дані ОБСЄ про вибухи на ділянці розведення на Донбасі
Фото: facebook.com/YuriiHarbuz

У штабі Операції об'єднаних сил спростували дані Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ про вибухи на ділянці розведення в районі Петрівського.

Про це йдеться на сторінці ООС у фейсбуці.

У щоденному звіті СММ ОБСЄ за 20 листопада йшлося: "19 листопада зі своєї позиції приблизно за 2 км на північ від н.п. Петрівське (непідконтрольний уряду, 41 км на південь від Донецька) спостерігачі бачили щонайменше 10 саперів із непідконтрольних уряду районів у мікроавтобусі і вантажівці, які прямували в бік ділянки розведення. Перебуваючи там само, команда СММ чула 22 вибухи невизначеного походження за 3-5 км на південний захід (за оцінкою, на ділянці розведення)".

Однак українські офіцери Центру контролю і координації питань припинення вогню, які цілодобово перебувають на пунктах спостереження біля ділянки розведення, жодних вибухів не бачили.

Військові вважають, що вибухи були набагато далі - мінімум у 2-2,5 рази від зазначеного у звіті місця. Це побічно підтверджується тим, що в цей самий час інший патруль ОБСЄ теж чув вибухи, але поза зоною розведення.

"Також у звіті є інформація, що незадовго до вибухів на ділянку розведення №3 прибули 10 саперів ЗФ РФ. А вже через деякий час відбулися зазначені у звіті вибухи. Тому не виключається можливість підриву саперами ЗФ РФ, без повідомлення СММ ОБСЄ, знайдених вибухових предметів (мін, снарядів і т.п.) неподалік від ділянки розведення №3 Петрівське, в тому числі з метою дискредитації ЗС України", - заявили українські військові.

У штабі наголосили, що без візуального спостереження моменту вибуху і вимірювання часу надходження звуку неможливо визначити місце вибуху, тому дані спостерігачів ОБСЄ не є дійсними.

"Зважаючи на зазначене, припущення патруля СММ про вибухи в межах ділянки розведення сил і засобів не підтверджується (спростовується). З огляду на вищесказане і з метою виключення людського фактора, набуває актуальності питання про фіксацію порушень технічними засобами спостереження", - зазначили у штабі.

Нагадаємо, біля населених пунктів Петрівське і Богданівка у Волноваському районі Донецької області 9-11 листопада відбулося розведення сил і засобів.

13 листопада почалося розмінування територій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram