ГоловнаСуспільствоЖиття

Глава Приватбанку заявив про тиск після перемоги Зеленського

З травня топменеджери Приватбанку почали отримувати повістки на допити з самих різних підстав

Глава Приватбанку заявив про тиск після перемоги Зеленського
Питер Крумханзл
Фото: пресс-служба Приватбанка

Глава Приватбанку Петро Крумханзл заявив, що після перемоги Зеленського на виборах, правоохоронці посилили тиск на менеджмент банку. Про це він розповів в інтерв'ю "НВ Бізнес".

"Я не хочу спекулювати. Але якщо подивитися на факти, то в той період, коли змінювалася влада в країні, збільшився тиск на банк", - зазначив Крумханзл.

За його словами, десь із травня топменеджери Приватбанку почали отримувати повістки на допити з самих різних підстав, "іноді формальних, іноді вельми креативних".

"Мене особисто запрошували на допити приблизно раз десять. Наприклад, одне з питань, які мені задавали, було "чому ви наймаєте адвокатів, якщо у вас є юристи в банку?", - розповів глава банку.

Крумханзл зазначив, що в липні в день слухань позову Приватбанку до колишніх власників в Апеляційному суді в Лондоні, НАБУ отримало рішення суду про примусову виїмку великої кількості документів, пов'язаних з судовими процесами банку проти колишніх власників як в Україні, так і за кордоном.

"Для нас було очевидно, що це дуже штучний привід, адже було реанімовано кримінальну справу дворічної давнини, а в рішенні суду стверджувалося, що банк збирається знищити всі документи. Ми передали документи слідчим і звернулися з листом до керівництва НАБУ, попросивши забезпечити конфіденційність документів, тому що їх витік може нашкодити захисту інтересів банку в судах. Через місяць ми отримали відповідь, дуже коротку і без гарантій конфіденційності", - розповів Крумханзл.

За його словами, тиск на його керівництво продовжує посилюватися.

"Тиск посилювався, і в вересні в три офіси банку серед білого дня нагрянули озброєні автоматами підрозділи поліції, щоб вилучити за рішенням суду контракти з рекрутинговими компаніями та іншими консультантами. Але це, на нашу думку, був лише привід. Поліція зажадала весь масив документів за кілька років після націоналізації з нашої діяльності в судах, доступи до серверів і систем банку, до всієї корпоративної пошти", - сказав Крумханзл.

Глава банку також розповів, що перед штабквартирами Приватбанку як в Дніпрі, так і в Києві проходять акції співробітників Нікопольського заводу феросплавів, які стверджують, що банк винен їм гроші. При цьому він зазначив, що власник заводу - це один з колишніх власників банку.

Нагадаємо, 17 жовтня в Господарському суді Києва пройдуть дебати за позовом Ігоря Коломойського, в якому він просить визнати недійсним договір купівлі-продажу Приватбанку під час націоналізації.

Раніше Володимир Зеленський пообіцяв захищати інтереси держави в справі Приватбанку. При цьому він сказав, що не втручатиметься в судовий процес. Також президент бачить МВФ можливим посередником у переговорах щодо Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram