ГоловнаСуспільствоВійна

МВС підготувало 800 поліцейських для деокупації Донецької і Луганської областей

МВС також шукає шляхи взаємодії з жителями тимчасово окупованих територій.

МВС підготувало 800 поліцейських для деокупації Донецької і Луганської областей
Фото: npu.gov.ua

Міністерство внутрішніх справ навчило за спеціальною програмою 800 поліцейських для деокупації захоплених територій Донецької і Луганської областей. Про це повідомляють у пресцентрі Національної поліції.

Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко відвідав з робочим візитом Донецьку область і перевірив стан виконання плану з відновлення громадської безпеки і порядку в окупованих районах Донецької і Луганської областей.

Головною темою стала розробка державної інформаційної стратегії деокупації і пошук шляхів взаємодії з жителями тимчасово окупованих територій.

"Так, за спеціально розробленою навчальною програмою підготовлено майже 800 поліцейських, які будуть задіяні у відновленні державного суверенітету на території ОРДЛО. Комплексні тренування пройшли спільно з працівниками Нацгвардії, рятувальної та прикордонної служб. Правоохоронці вивчили міжнародні практики миротворчих місій", - сказано в повідомленні.

На тимчасово окупованих територіях також ретельно вивчають соціально-економічну ситуацію, настрої людей, можливість повернення бізнесу. Крім того, розроблено розрахунок сил і засобів, які будуть нести службу на деокупованих територіях у перший рік після звільнення.

Відзначають, що в деокупованих районах планують створити 16 відділів і відділків поліції. Варченко заявив, що на цей момент МВС має змістовну основу для деокупації і реінтеграції жителів тимчасово окупованої території Донбасу.

Нагадаємо, в квітні минулого року Аваков представив свій план з мирного повернення Донбасу. Серед іншого голова МВС пропонує вводити миротворців ООН на окуповану територію поетапно.

Після цього, вважає міністр, Україна повинна прийняти закони про амністію і про колаборантів, а також надати спеціальний економічний статус повернутим територіям, щоб вони відновлювалися випереджаючими темпами.

У лютому 2019 року в Інституті миру США відбувся круглий стіл, де учасники обговорили можливості та ризики плану деокупації Донбасу, а також сформулювали його основні положення.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль усю окуповану територію Донбасу включно з державним кордоном. Росія пропонувала тільки "охоронну місію" для гарантування безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram