ГоловнаСуспільствоЖиття

Затримка зарплат і стипендій в Одеському медвузі сягнула 5 місяців

МОЗ домоглося скасування судового рішення щодо ОНМедУ, але не може відразу відновити виплати.

Затримка зарплат і стипендій в Одеському медвузі сягнула 5 місяців
Фото: onmedu.edu.ua

П'ятий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу МОЗ України щодо рішення Одеського окружного адмінсуду. Тепер Головне управління Державної казначейської служби України в Одеській області не зобов'язане здійснювати виплати за підписом Юрія Сухіна, який захопив Одеський національний медичний університет і назвався в.о. ректора.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"Це не означає, що виплати зарплат і стипендій будуть відновлені найближчим часом. Адже ОНМедУ досі захоплений прихильниками екс-ректора Валерія Запорожана, що перешкоджають уповноваженим особам здійснювати управління закладом. До МОЗ України декілька разів надходив проект кошторису ОНМедУ за підписами осіб, які не мають повноважень підписувати фінансові документи", - сказано в повідомленні.

МОЗ зазначає, що прихильники Запорожана і Сухіна блокують уповноваженим особам можливість направити на затвердження проекти кошторису, через що в університеті зарплати і стипендії виплачують із затримкою, що сягає вже 5 місяців.

Раніше Одеський окружний адміністративний суд за заявою Юрія Сухіна прийняв рішення, що зобов'язує казначейство здійснювати виплати і платежі ОНМедУ за документами з його підписом. Апеляційна скарга МОЗ вимагала скасувати цю постанову, тому що Сухін не має повноважень підписувати такі документи та його рішення по суті є протиправними.

Нагадаємо, наказ про звільнення Валерія Запорожана в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун підписала 17 липня 2018 року. Керівника, який займав цей пост з 1994 року, відправили у відставку за порушення контракту. Звільнення Запорожана багато років домагалася низка громадських організацій. Активісти звинувачують керівника в системній корупції і розкраданні бюджетних коштів. За фактами зловживань у ОНМУ декілька разів відкривали кримінальні провадження, але ректора до відповідальності так і не притягнули.

Наприкінці 2018 року МОЗ оголосив про реорганізацію вишу шляхом об'єднання ОНМедУ з Кримським медичним університетом. Керівництво вузу через суд домоглося призупинення цього об'єднання, суд також призначив Сухіна в.о. ректора, всупереч вимогам законодавства про вибори на цю посаду.

Також у результаті необґрунтованих рішень суддів Окружного адміністративного суду м. Києва заблоковані всі повноваження МОЗ України з адміністрування університету. МОЗ України продовжує працювати над вирішенням ситуації, що склалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram