ГоловнаСуспільствоОсвіта

Випускникам угорських і румунських шкіл спростять завдання ЗНО, - Гриневич

Знижений поріг на іспиті застосують цьогоріч для школярів, чия рідна мова не належить до групи слов'янських.

Випускникам угорських і румунських шкіл спростять завдання ЗНО, - Гриневич
Фото: Макс Левин

Для школярів, які випускаються зі шкіл з румунською та угорською мовами викладання, зовнішнє оцінювання з української мови буде спрощено. Про це сьогодні під час години запитань до уряду сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

"У цьому році ми ввели розумне пристосування до цільової категорії випускників шкіл з мовами національних меншин, мова яких не належить до групи слов'янських мов. Тому що дітям з угорських, румунських шкіл, мова яких дуже відрізняється від української, складно освоювати українську мову. Як ви знаєте, донедавна в них було мало можливостей вивчати українську мову, для них буде встановлено адаптивний поріг, нижче звичайного, який дасть їм можливість узяти участь у відборі до установ вищої освіти", - сказала Гриневич.

Вона нагадала, що випускники 11 класів усіх шкіл в Україні складають державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі ЗНО з української мови та математики або історії України на вибір. Також у цьому році ДПА складатимуть учні закладів профтехосвіти та студенти коледжів.

Державну підсумкову атестацію з української мови та математики також складають у 4 класах. У школах з національними мовами викладання, за рішенням педагогічної ради, може бути проведена ДПА для 4-класників з рідної мови. Гриневич зазначила, що в 4 класах ДПА проводиться винятково як моніторингова і не впливає на зарахування дитини в 5 клас. На відміну від ДПА в 9 класах, оцінки якої будуть враховуватися при зарахуванні учнів у 10 клас профільної школи.

Реєстрація на основну сесію зовнішнього тестування завершилася наприкінці березня, УЦОЯО отримав і зареєстрував більш ніж 354 тис. абітурієнтів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram