ГоловнаСуспільствоЖиття

Адвокати захоплених Росією українських моряків готують індивідуальні скарги в ЄСПЛ

Документи передадуть команді українських юристів.

Адвокати захоплених Росією українських моряків готують індивідуальні скарги в ЄСПЛ
Адвокат Николай Полозов
Фото: nb-licantrop.livejournal.com

Адвокати формують перший пакет документів, необхідний для подачі індивідуальних скарг у міжнародні інстанції, в тому числі в ЄСПЛ, через незаконний арешт українських військовополонених моряків, яких Росія захопила в Керченській протоці.

Про це повідомив у Фейсбуці адвокат Микола Полозов.

Ці документи, за його словами, будуть передані команді українських юристів, яка працює в цьому напрямку.

"З першого дня військовополонені зазнали жорсткої психологічної обробки. З кожним із них проводили «бесіди» з метою отримати визнання своєї вини у скоєному злочині, або свідчити проти себе чи бойових товаришів. До деяких із них підселили «спеціальних» співкамерників", - написав Полозов.

За його словами, адвокати змогли довести до військовополонених позицію про застосування третьої Женевської конвенції. Всі військові моряки заявили і слідству, і на судах, що вони перебувають під захистом Конвенції і є військовополоненими.

"Окремо потребували уваги поранені військовополонені. Адвокати заявили всі необхідні клопотання та зробили слідству заяви про необхідність надання медичної допомоги пораненим. Це принесло результат - поранених вивозили для обстеження в цивільну клініку і, сподіваємося, продовжать лікування", - зазначив Полозов.

Під час слідчих дій захисники українців долучили резолюцію ПАРЄ, що містить вимогу їхнього негайного звільнення і поводження відповідно до Женевської конвенції.

"Також нам вдалося домогтися реалізації листування військовополоненими, передусім з рідними. Листи почали надходити і відправляти з СІЗО. На жаль, позиція слідства полягає в тотальній забороні на побачення і телефонні переговори військовополонених з рідними. Разом з адвокатами моряки вже написали декілька серій заяв слідству на дзвінки і побачення. Цю стіну ми проб'ємо все одно", - пообіцяв адвокат.

Він також додав, що моряки перебувають в ув'язненні вже 100 днів.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні держкордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт військової агресії, а ПАРЄ визнала захоплених моряків військовополоненими.

У грудні секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що Україна запросила міжнародних партнерів узяти участь у проходженні кораблів ВМС з Чорного моря в Азовське через Керченську протоку. У російському МЗС у відповідь заявили, що це "може погіршити ситуацію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram